Antena Căutare

Raportul de ţară al Comisiei Europene: Corupţia continuă să fie o problemă majoră în România

Corupţia continuă să fie o problemă majoră pentru România, guvernanţa în companiile de stat nu a înregistrat niciun progres, iar inegalităţile între regiuni sunt unele dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, potrivit unora dintre constatările raportului de ţară al Comisiei Europene pentru 2020.

”Corupţia continuă să fie o problemă majoră pentru mediul de afaceri din România. În timp ce guvernul susţine în prezent măsurile de prevenire şi sancţionare a corupţiei, România întâmpină dificultăţi importante în reluarea progreselor în lupta împotriva corupţiei, în urma daunelor produse în anii trecuţi prin intermediul amendamentelor legislative şi a presiunilor continue asupra instituţiilor judiciare”, arată raportul.

Reforma din administraţia publică stagnează, dar au avut loc unele progrese în execuţia strategiei naţionale de achiziţii publice. În privinţa procesului decizional şi a calităţii şi utilizării eficiente a evaluărilor impactului reglementărilor progresele au fost puţine.

De asemenea, dezvoltarea unui cadru eficient pentru planificarea bugetară şi strategică a stagnat.

”Birocraţia şi capacitatea insuficientă de a asigura servicii de calitate, inclusiv digitale, au un efect negativ asupra cetăţenilor şi afacerilor”, subliniază raportul, care arată că eficienţa achiziţiilor publicile rămâne o problemă.

Articolul continuă după reclamă

Comisia Europeană semnalează totodată că implementarea guvernanţei corporative în companiile de stat nu a arătat un progres semnificativ. În 2018 a avut loc o înrăutăţire a performanţelor financiare şi operaţionale ale companiilor de stat, precum şi în prima jumătate a anului 2019.

Sectorul sănătăţii nu este eficient atât în îmbunătăţirea accesabilităţii cât şi în privinţa sănătăţii populaţiei. Neasigurarea nevoilor medicale a crescut, existând difierenţe mari între mediul urban şi cel rural în ceea ce priveşte asigurarea serviciilor medicale pentru categoriile de persoane cu venituri scăzute şi vârstnici.

”Starea de sănătate a populaţiei se menţine sub media Uniunii Europene, cheltuielile alocate sănătăţii sunt scăzute şi concentrate pe îngrijirea pacienţilor. Îmbătrânirea populaţiei şi migraţia exercită presiuni tot mai mari asupra sustenabilităţii sistemului de sănătate”, avertizează raportul CE.

Inegalităţile regionale din România sunt printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, existând diferenţe semnificative între regiuni în privinţa investiţiilor, productivităţii, competitivităţii şi a ratei de angajare.

Potrivit Comisiei, corectarea acestor diferenţe şi prioritizarea investiţiilor la nivel regional ar contribui la creşterea competitivităţii şi la susţinerea creşterii, dezvoltării şi modernizării pe termen lung.

Probleme substanţiale există în continuare în privinţa poluării aerului, prevenirea schimbărilor climatice şi adaptare. Emisiile de gaze cu efect de seră neacoperite de sistemul de tranzacţionare din Uniunea Europeană vor fi în creştere, deviind de la ţinta 2030.

Reducerea emisiilor produse de transporturi, clădiri şi agricultură va fi esenţială pentru atingerea acestei ţinte, potrivit Comisiei, care dă ca exemplu investiţiile în tehnologii verzi şi soluţii sustenabile.

În privinţa performanţelor macroeconomice, raportul notează că economia României continuă să crească, dar într-un ritm mai lent.

”Creşterea reală a PIB a rămas solidă în 2019, cu un ritm de 4,1%, susţinut de consumul privat, dar şi de investiţii. Potrivit estimărilor, creşterea va încetini la 3,6% în 2020 şi la 3,3% în 2021, din cauza producţiei industriale mai scăzute şi a scăderii cererii externe”, arată raportul.

Creşterea cererii interne alimentată de politica fiscală va continua, amplificând şi mai mult deficitul de cont curent, care se va deteriora la 5,1% în 2020 şi la 5,4% în 2021, anticipează Comisia.

Deficitul bugetar a crescut semnificativ, alimentat de cheltuielile curente, la peste 3% din PIB în 2019, şi se estimează că avansul va continua în special din cauza majorării cu 40% a pensiilor, programată pentru septembrie 2020.

Un deficit bugetar mare şi creşterea costurilor din cauza îmbătrânirii populaţiei pot avea ca rezultat riscuri legate de sustenabilitatea fiscală, avertizează Comisia Europeană.

”În absenţa unor reforme durabile, creşterea deficitului bugetar şi de cont curent pun în pericol sustenabilitatea creşterii economice a României”, arată raportul.

Potrivit Comisiei, România a făcut progrese limitate în respectarea recomandărilor incluse în raportul de ţară al Comisiei Europene din 2019.

Progrese substanţiale au avut loc în asigurarea stabilităţii financiare şi în soliditatea sectorului bancar.

În alte domenii, precum viabilitatea pe termen lung a pilonului doi de pensii, întărirea complianţei fiscale şi îmbunătăţirea calităţii şi incluziunii educaţiei, progresele au fost limitate.

Alte observaţii ale Comisiei Europene includ:

Riscurile pentru competitivitatea României sunt provocate de factori de costuri şi non-costuri.

Unele dintre cele mai mari riscuri pentru sectorul financiar, create de legislaţia din decembrie 2018, au fost evitate, dar se menţin unele preocupări.

Factorii demografici adverşi şi deficienţele structurale existente necesită activarea forţei de muncă şi măsuri de specializare.

Sărăcia şi inegalităţile se menţin ridicate, cu un acces limitat la servicii.

Lipsa de predictibilitate a politicilor a continuat în 2019, dar au avut loc unele progrese în execuţia strategiei naţionale de achiziţii publice.

Echitatea, incluziunea şi calitatea educţaiei rămân provocări importante.

Reforma din administraţia publică stagnează, dar au avut loc unele progrese în execuţia strategiei naţionale de achiziţii publice.

Sursa : news.ro

Papa Francisc, dezvăluire neașteptată pentru lumea creștină: „Închideți televizoarele, a venit timpul”... IMAGINI CU PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL! O fetiță de 6 ani a fost încătușată și arestată "Dă-mi o a doua șansă!" ...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
X Factor sezonul 11, 30 martie 2025. Suanna Bodog a interpretat piesa "Tamally Maak" Duminica, 30.03.2025, 20:08
Citește și
Tragedia din Macedonia de Nord. EXCLUSIV! Observator Antena 1, transmisiuni în direct de la fața locului
3 zodii atrag succesul în aprilie 2025. Află dacă te numeri printre ele Catine.ro
Primul mesaj pe care Papa Francisc l-a transmis din spital. Ce le spune credincioșilor
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Adriana Bahmuțeanu a câștigat un nou proces. Câți bani are de primit de la Victor, fiul afaceristului Viorel Micula Libertatea.ro
Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR: Președintele Marian Enache primește bani în plus pentru risc și... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
De ce au divorțat, de fapt, Daciana Sârbu și Victor Ponta. Motivul dezvăluit de politician: „Dacă eu n-am fost... Elle
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare Spynews.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“ BZI
Loredana a sărutat un celebru tiktoker! Acesta a rămas fără reacție BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase HelloTaste.ro
Se complică situația tinerei de pe OnlyFans care a fost găsită aruncată pe un drum din Dubai. Ultimul anunț... Antena3.ro
Cel mai rapid procesor din lume ar putea deveni o realitate în curând. Ce tranzistor inedit au creat experții din... useit
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2025. Racii sunt fericiți cu viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Poșta Română își scoate sediile la vânzare. Se lansează cea mai mare ofertă imobiliară a anului Jurnalul
Adoptă un suflet, schimbă o viață: Cum poți oferi o a doua șansă animalelor de la All Souls Rescue Center Kudika
Horoscopul chinezesc 2-6 aprilie 2025. Câştiguri suplimentare, şanse de promovare la muncă şi relaţii frumoase Playtech
Cine e românul care a câștigat premiul cel mare la Loto 6/49. Omul a plecat acasă cu peste 6 milioane de euro Redactia.ro
Ploi, vijelii şi grindină în mai multe zone din ţară. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru... Observator
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale MediCOOL
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană HelloTaste
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei ProSport
Jobul PART-TIME plătit cu 8.000 lei/lună în România. Culmea, se lucrează numai de acasă! Gandul
Cât costă să rezervi o noapte de cazare în hotelul Simonei Halep din Mamaia, pentru iulie 2025 CanCan
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc DeParinti
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs ZUTV
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum UseIT
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x