În viaţa fiecăruia dintre noi pot apărea momente când banii nu ne mai ajung pentru a acoperi cheltuielile. Dacă sunteţi într-o astfel de situaţie şi nu vreţi să cereţi ajutorul prietenilor sau să vă împrumutaţi la bănci, puteţi apela la casele de amanet. Există însă câteva reguli de bază care se aplică pentru aproape orice obiect amanetat.
Amanetarea poate fi considerată un împrumut pe garanţie. Ca să nu ieşiţi în pierdere este important, în primul rând, să vă asiguraţi că obiectul pe care vreţi să-l amanetaţi are toate piesele şi componentele, dacă vorbim, de exemplu, de un obiect electrocasnic.
Aflaţi valoarea lui, aşa veţi şti cum să negociaţi şi să primiţi cea mai bună ofertă. Apoi, obţineţi mai multe evaluări, de la mai multe case de amanet şi alegeţi momentul potrivit când să duceţi produsul. De exemplu, este mult mai uşor să amanetezi un aparat de aer condiţionat vara decât iarna.
După ce vă hotărâţi, asiguraţi-vă că aveţi la dumneavoastră actul de identitate. Mare atenţie şi la contractul pe care-l semnaţi. Un control al ANPC a scos la iveală faptul că mai bine de jumătate din casele de amanet nu respectă regulile, nici măcar în privinţa verificării aurului. Aşa că dacă vi se pare că aţi avut parte de taxe şi comisioane abuzive, vă puteţi adresa Protecţiei Consumatorului.