Coloana Infinitului, cea mai valoroasă sculptură a României, a fost vandalizată din nou de trecători, un nou nume fiind scrijelit pe aceasta.
Acesta este un gest revoltător, care se repetă la nesfârşit în Târgu Jiu.
Incredibil este că opera de artă era supravegheată de poliţişti, dar şi de camere de filmat. Primii n-au văzut, iar sistemul video nu a funcţionat, aşa că autorul este liber.
Până în prezent, Coloana Infinitului a primit o colecţie ruşinoasă de semnături lăsate de cei care au trecut pe acolo.
Noile zgârieturi au fost făcute în ultimele două săptămâni, iar poliţiştii au deschis deja dosar penal pentru distrugere.
„Noi fotografiem operele din toate unghiurile şi în baza acestor analize pe care le facem pe fotografii, putem să vedem zilnic ce se poate întâmpla”, a spus Doru Strâmbulescu, director Centru de Artă Constantin Brâncuși din Târgu Jiu.
Nimeni nu a văzut cine este autorul. Camerele de supraveghere nu funcţionau, un amănunt pe care autorităţile l-au observat abia acum.
Cele trei opere ale lui Brâncuşi, aflate în parcul din Târgu-Jiu, sunt păzite şi de doi poliţişti locali.
Coloana care se înalţă spre cer este alcătuită din 16 module, are 30 de metri şi a fost inaugurată în urmă cu 80 de ani, alături de celelalte monumente - Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului - ca un omagiu adus de Constantin Brâncuşi eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.
Valoarea Coloanei nu poate fi vreodată estimată. Însă, celelalte sculpturi semnate de Brâncuşi sunt cotate la preţuri impresionante. De exemplu, „Tânăra sofisticată", un portret din bronz pe un soclu de marmură, este evaluat la 70 de milioane de dolari, iar „Pasărea în spaţiu" a fost cumpărată cu 27 de milioane de dolari. Asta în timp ce operele lăsate românilor în Târgu Jiu au fost, de-a lungul vremii ţinute în beznă, spălate cu furtunul şi vandalizate de trecători.