Antena Căutare

Săptămâna Mare. De ce nu e bine să mănânci urzici, deși sunt de post

Săptămâna Mare. Suntem în Săptămâna Patimilor, cea mai tristă din an, în care se remorează chinurile Mântuitorului Iisus până la Înviere. Potrivit tradiției, în această perioadă nu este bine să se consume urzici, chiar dacă sunt considerate un aliment de post. Iată de ce.

Săptămâna Mare. De ce nu e bine să mănânci urzici, deși sunt de post
Saptamna Mare: de ce nu este bine sa mananci urzici

Săptămâna Mare. Suntem în Săptămâna Patimilor, cea mai tristă din an, în care se remorează chinurile Mântuitorului Iisus până la Înviere. Potrivit tradiției, în această perioadă nu este bine să se consume urzici, chiar dacă sunt considerate un aliment de post. Iată de ce.

Săptămâna Patimilor este una a durerii și a rugăciunii. În fiecare zi, la biserică se oficiază slujbe de priveghiere numite denii, credincioșii țin pot și se roagă. Totuși, există alimente de care trebuie să ne ferim în această perioadă, deși ele sunt considerate a fi alimente de Post, cum ar, urzicile. Explicația pentru care nu se consumă urzici în Săptămâna Mare este aceea că, pe când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, și stropit cu oțet, pentru a-i provoca și mai multe usturimi. Legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oțet. De asemenea, este evident că, pe lângă urzici, și oțetul se află pe lista ingredientelor interzise din Săptămâna Mare, potrivit tradiției.

Deniile din Săptămâna Mare

La Denia din Marțea Mare are locc pomenirea celor zece fecioare și a candelei de ulei. Cinci fecioare au avut doar candelă fără ulei, iar celelalte cinci au avut și candelă și ulei. Candelă fără ulei reprezintă realizarea de șine în totală nepăsare de ceilalți. Candelă cu ulei reprezintă evlavia însoțită de milostenie.

Denia de Miercuri din Săptămâna Patimilor: - pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patimă Sa, că simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos. Tot Miercuri este și ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos fariserilor, pe treizeci de arginți.

Denia de Joi din Săptămâna Patimilor: Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viață Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, că pildă de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taină Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului. La denia de joi seară se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericilor.

Denia de Vineri din Săptămâna Patimilor este denumită și ”Vinerea Mare” - se face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Pătimi ale Mântuitorului și mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit raiul.

În Marea Sâmbătă se prăznuiește îngroparea lui Iisus Hristos cu trupul și pogorârea la iad cu sufletul, pentru a ridica din stricăciune pe cei din veac adormiți.

Învierea Domnului sau Paștele 2019 pică duminică, 28 aprilie 2019.

Moșii de Sf Gheorghe: Ce dai de pomană și cum te ferești de vrăji... Când se vopsesc ouăle roșii de Paște în Săptămâna Mare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x