Sfântul Gheorghe 2019. Ce înseamnă dacă sărbătoarea pică într-o zi de post. Anul acesta sfântul Mucenic Gheorghe pică în Marțea Mare din Postul Paștelui.
În calendarul creștin ortodox, Sfântul Gheorghe pică în fiecare an la data de 23 aprilie. Sfântul Gheorghe este supranumit și Purtătorul de Biruință. În timpul vieții, acesta a fost un soldat roman de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian. Sfântul Gheorghe a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină. În calitate de martir creștin, el a devenit mai târziu unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului și a fost în mod special venerat de cruciați. Sfântul Gheorghe este considerat patron al multor țări, regiuni și orașe.
În credința populară Sfântul Gheorghe este asociat adesea cu omorârea balaurului. Legenda datează din secolul XII și una din variantele sale este "Legendă Aurea". Legenda vorbește cum un balaur imens și feroce a apărut lângă orașul Selena din Lybia. Locuitorii trebuiau să-i ofere zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar când nu au mai avut oi, balaurul a cerut pe față împăratului.
Atunci a apărut un viteaz creștin care s-a oferit să răpună balaurul. În unele icoane timpurii fața împăratului este înfățișată în gură balaurului, în timp ce un viteaz cu o sulița se luptă cu acesta. După ce a străpuns balaurul cu sulița tînărul a dus-o pe prințesa la palatul împăratului, care i-a oferit mână ei și jumătate din împărăție. Viteazul a refuzat, apoi le-a spus că numele lui este Gheorghe și a plecat.
Ce înseamnă dacă Sfântul Gheorghe pică într-o zi de Post
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe abundă de tradiții și superstiții. Dacă prăznuirea sa pică într-o zi de Post, cum este și cazul acesta, când prăznuirea sa pică în Postul Paștelui, este semn rău pentru animele și că laptele oilor și vacilor va fi slab.
O altă superstiție de Sfântul Gheorghe spune că oamenii care se cântăresc în această zi vor avea parte de noroc. În această zi se serbează Moşii de Sf.Gheorghe şi este bine ca la ferestre şi uşi, la intrarea staulelor şi grajdurilor cu vite şi cai, să se pună ramuri de salcie.
De Sfântul Gheorghe, la biserică se împarte liliac, iar în unele regiuni, leuştean, pentru a păstra sănătatea oamenilor şi animalelor pe tot timpul anului şi pentru a-i feri de rele. Aşa cum în unele regiuni fetele sunt stropite de Paşti cu parfum, tot aşa în altele există obiceiul ca ele să fie stropite de Sf.Gheorghe, că rit de reînnoire temporală şi spirituală. Stropitul originar folosea apa din fântână, apă având semnificaţie dublă, de substanţă purificatoare şi element favorabil fecundării. Tradițiile și superstițiile zilei mai spun că de Sfântul Gheorghe ard comorile în păduri sau pe dealuri şi cine le vede noaptea luminând, ziua le poate găsi.
Rugăciunea scurtă către Sfântul Gheorghe împlinește orice dorinţă
Ziua de Sfântul Gheorghe are o magie puternică, motiv pentru care în această zi se fac farmece pentru dragoste.
Sfântul Gheorghe în Postul Paștelui: slujba de pomenire se va face pe 29 aprilie
Deoarece suntem în Postul Paștelui, Sfântul Sinod îi sfăuiește pe credincioși să sărbătorească onomastica după Paște. De altfel, BOR va face slujba de pomenire pe data de 29 aprilie 2019.
„Sfântul Gheorghe a fost unul dintre marii credincioși ai omenirii, iar cinstirea lui este motiv de sărbătoare și bucurie. Anul acesta 23 aprilie pică în perioada în care creștinii ortodocși se află în Săptămâna Patimilor. În consecință, s-a decis ca toți purtătorii numelui acestui sfânt să își celebreze onomastica pe 29 aprilie, după ieșirea din Postul Paștelui. Astfel de situații au mai existat în trecut și este o decizie cât se poate de normală a bisericii”, a explicat un reprezentant al BOR.
surse: superstitii.ro, fundatiasfantulgheorghe2008.ro
Cutremur în România, marți dimineață! Ce intensitate a avut... O elevă eminentă de 13 ani din Gorj a rămas gravidă! Sătenii și-au făcut cruce când au auzit cine este tatăl!...