În timp ce în România lopata este arma de bază în lupta împotriva nămeţilor, trei antreprenori se chinuie să prezinte autorităţilor unul dintre cele mai performante utilaje de topit zăpada din lume.
Poate transforma câteva tone în apă, într-o singură oră. Şi chiar dacă este o soluţie pentru trotuarele blocate de la noi, autorităţile nu prea se arată interesate de inovaţie.
Turistele din Germania se minunează în faţa tonelor de zăpadă pe care le văd în faţa uneia dintre cele mai impunătoare clădiri din lume, Casa Poporului. Şi le fotografiază. Toate ar putea dispărea în doar câteva ore, cu ajutorul uneia dintre cele mai noi tehnologii care a ajuns şi în România.
Este un fel de saună pentru zăpadă. Transformă nămeţii în apă, care apoi se scurge în sistemul de canalizare. Utilajul poate înghiţi până la 200 de metri cubi, într-o oră, este mobil şi, spun inventatorii, dă randament mai mare cu 30% faţă de metodele clasice.
Un astfel de utlilaj ajunge să coste 180 de mii de euro. Însă există şi variante mai mici şi mai ieftine, speciale pentru parcări. Cu toate că antreprenorii s-au oferit să facă demostraţii, oficialităţile nu au fost interesate.
Într-un singur sector din Capitală, 500 de oameni şi o sută de utilaje lucrează la foc continuu pentru a transporta mormanele de zăpadă în afara oraşului. Cu ajutorul naturii, zecile de mii de tone se vor topi tocmai în aprilie.
Ceea ce înseamnă un cost de 1.700 de lei pe oră. Deja utilajul este folosit de câţiva ani buni în America pentru a scăpa de zpadă. În Canada, deszăpezirea se face în formaţie.
Iar în Norvegia, se folosesc utilaje de mare viteză care sunt conduse şi de femei. Iar japonezii fac din nămeţii înalţi de 20 de metri o adevărată atracţie turistică.