S-a întâmplat în judeţul Botoşani, într-o secţie externă a spitalului judeţean. Edilul s-a prăbuşit după ce o asistentă i-a luat glicemia şi l-a trimis acasă. Situaţia absurdă poate face victime în multe localităţi din România, unde au fost desfiinţate spitale şi unde statul nu a pus în loc nici măcar un cabinet medical.
La Săveni, în Botoşani, erau doar doi medici. Unul în concediu, celălalt lucrează doar în prima parte a zilei.
O asistentă i-a luat glicemia, i-a făcut un EKG şi l-a lăsat să plece. În Secţia externă din Săveni a Spitalului de Urgenţă din Botoşani nu era niciun medic de gardă. Unitatea are doi doctori pensionari. Unul în concediu, celălalt acasă. Un afiş informează pacienţii că, până pe 10 iulie, camera de gardă e închisă.
Echipajul ambulanţei chemate la 112 să-l ajute pe primar l-a resuscitat fără succes. Bărbatul a murit la 57 de ani, după un infract nedescoperit. În locul lui putea fi oricine.
La Săveni, medicii ar refuza să lucreze pentru că lipsesc dotările din cabinete, iar naveta e grea.
Pentru mii de localnici din Săveni şi pentru alte câteva mii din localităţile vecine, secţia externă este cea mai apropiată unitate medicală care poate trata urgenţele. Botoşani e la 36 de kilometri distanţă.
Situaţia absurdă de la Săveni o întâlnim din păcate în multe zone din ţară. Sunt 500 de sate fără medic de familie în România. Statisticile arată că exista un deficit de 13 mii de medici. Iar în unele spitale, cum este cel din Tulcea, situaţia este atât de gravă încât nu mai pot fi asigurate gărzile pentru că au plecat specialiştii.
Excentricul Radu Mazăre a avut parte de prima aniversare după gratii. Fără petrecere, fără fast, dar cu familia două ore... Teste antidrog, radare pentru viteză şi control chiar şi în portbagaj. Cea mai amplă acţiune a verii a început pe Autost...