Propunerea e prevăzută în proiectul de buget pe anii 2021 - 2027 prezentat ieri de Comisia Europeană şi prevede ca statelor incriminate să li se limiteze accesul la fondurile comunitare. Iniţiativa, fără precedent, ar viza în primul rând Polonia şi Ungaria, potrivit analiştilor politici.
Dar negocierea viitorului buget este abia la început şi s-ar putea finaliza în primul semestru al anului viitor, când România va deţine preşedinţia Uniunii.
Agricultura și politica de coeziune vor primi mai puțini bani, deși bugetul total va crește. Informația-cheie este însă că fondurile UE vor fi condiționate de respectarea statului de drept.
„Respectarea statului de drept reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru buna gestiune financiară și pentru eficacitatea finanțării din partea UE. Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism, care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficiențele generalizate care afectează statul de drept în statele membre. Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricționeze accesul la finanțarea din partea UE în mod proporțional cu natura, gravitatea și amploarea deficiențelor care afectează statul de drept”.
„Acest mecanism nu vizează apriori anumite state”, a spus președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.
O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie și adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă.