Descoperirile arheologice ne spun multe despre modul în care egiptenii se închină, sărbătoresc sau îi plâng pe cei decedați, însă tot aceste descoperiri ne dau indicii și despre cum și ce mânca această civilizație complexă.
Pâinea și berea au reprezentat cele două alimente de bază ale dietei egiptenilor. De la cel mai înalt preot până la muncitori
Cereala principală, cultivată în Egipt era emmer, un tip de grâu, cunoscut astăzi drept farro. Acesta pare să fie o sursă bogată în nutienți: minerale și fibre. Din acesta se producea pâinea de bere.
Pâinea de bere era făcută dintr-un aluat, care utiliza mai multă drojdie decât de obicei, fiind ulterior coaptă la o temperatură care nu ucide culturile de drojdie. Berarii scufundau pâinea în cuve și o lăsau să fermenteze natural în apă. Aceasta producea o bere groasă și tulbure, cre probabil ne-ar dezgusta în zilele noastre. Ea era totuși hrănitoare și sănătoasă.
Egiptenii nu au supraviețuit însă doar cu ajutorul carbohidraților. Vânătorii capturau animale sălbatice precum hipopotami, gazele sau animale mici (arici). Peștele era prins, sărat și conservat, însă doar de oficialii Templului, fiind un aliment important.
Mierea era respectată pentru capacitatea de îndulcitor, apreciate fiind și stafidele sau fructele uscate. Ei abundau și în legume sălbatice precum țelină sau ceapă.
Deși nu avem rețete din acele vremuri, ne putem da seama ce fel de obiecte foloseau pentru gătit, din indiciile descoperite în morminte. Muncitorii mâncau două mese pe zi: dimineața pâine, bere și ceapă, iar seara o cină copioasă, cu legume fierte, pâine, carne și mai multă bere. Nobilii mâncau bine, savurând carne și cereale la fiecare masă, adăugându-se vin, unt și brânză.
O poveste de dragoste cu aromă de bistro! Michael Pascal, un bucătar cu o istorie impresionantă!... Florina Pop, fostă pugilistă pasionată de bucătărie. Concurenta Iadului bucătarilor boxează acum printre preparate...