Antena Căutare

Îngrijire pisici: 6 semne că pisica ta este bolnavă și trebuie să mergi la veterinar

Pisicile sunt în topul celor mai apreciate animale de companie, asta și pentru că au nevoie de o îngrijire minimă și sunt autosuficiente. Totuși, pisica, la fel ca orice alt animal de companie, se poate îmbolnăvi. Iată care sunt semnele care ar trebui să tragă un semnal de alarmă

Galerie
Ingrijire pisici- semne de boala

Pisicile sunt în topul celor mai apreciate animale de companie, asta și pentru că au nevoie de o îngrijire minimă și sunt autosuficiente. Totuși, pisica, la fel ca orice alt animal de companie, se poate îmbolnăvi. Iată care sunt semnele care ar trebui să tragă un semnal de alarmă

Orice iubitor de pisici își dorește ca felina lui să fie sănătoasă și fericită. Chiar dacă te ocupi îndeaproape de îngrijirea pisicii tale, este posibil să ai de-a face cu anumite boli ale pisicii, unele mai frecvente, alte mai puțin. Tocmai din acest motiv este recomandat să mergi cu pisica la veterinar, măcar o dată pe an, chiar dacă nu ți se pare nimic în neregulă cu ea.

Când suspectezi că este ceva în neregulă cu pisica, dar nu ești sigur că este semn de îngrijorare, poți urmări mai multe simptome neobișnuite la pisica ta, care să te alerteze atunci când ar trebui să o duci la veterinar.

Semne de boală la pisici

Articolul continuă după reclamă

Ca și în cazul câinilor, și pisicile devin destul de retrase în momentul în care suferă de vreo boală și evită să fie atinse, astfel că schimbarea bruscă de atitudine ar trebuie să fie un prim semn care să-ți dea de gândit.

Îngrijire pisici: 6 semne că pisica ta este bolnavă și trebuie să mergi la veterinar

Boala Pisici

Pisicii îi este sete încontinuu

Bolul cu apă al pisicii se golește prea des? Poate fi semnul unui diabet sau al problemelor cu rinichii.

Setea ieșită din comun poate fi rezultatul unor cauze nepatologice cum ar trecerea de la hrană umedă la cea uscată, trecerea de la hrană uscată la cea umedă, temperatură ridicată a mediului (vară), administrarea unor medicamente.

Totuși, pot există și cauze patologice, ca de exemplu: insuficiență renală, diabet, dezhidratare, hemoragii cronice, stări posthemoragice, infecții uterine. În cazuri când pisică bea cantități mari de apa și urinează foarte mult, se recomanda consultarea unui medic veterina.

Pisica salivează abundent

Pisica poate saliva abundent din cauza unor factori stresanți din mediu, dar și la infecții și inflamații bucale, la infecția glandelor salivare, când nu poate înghiți, când este intoxicată, când are dureri gatro-intestinale, renale, colică biliara sau blocaj urinar.

Pisica tușește sau respiră greu

Acestea sunt simptome ce arată iritarea căilor respiratorii din cauza unor infecții, secreții, alergii sau pătrunderea unui corp străin (lichid, solid sau gaz). Tusea poate fi provocată de tulburări cardiace, renale sau intoxicații.

În cazul când pisică s-a înecat cu un obiect ce nu poate fi eliminat, tusea este foarte puternică și de cele mai multe ori însoțită de dificultăți de respirație, precum și albastrirea mucoaselor bucală și conjunctivală. Înainte de a fi dusă la medic, trebuie să i se aplice manevra Heimlich (pentru degajarea căilor respiratorii).

Pisica strănuta și îi curge nasul

Aceste simptome apar în cazul unor rinite alergice, provocate de praf, polen, mucegai, diferite substanțe volatile.

Dacă apare însă o scurgere cu puroi de culoare gălbuie, atunci este posibil că pisica să sufere de Sindromul Respirator Infecțios și trebuie vaccinată. Dacă scurgerea afectează doar o nară, poate fi vorba de o infecție a sinusurilor netratată, de un corp străin care a pătruns în nas, sau de o infecție dentară. În aceste cazuri pisica va primi consultație și tratament de la medicul veterinar.

Căderea părului la pisici

Căderea părului la pisici poate fi un simptom al unor boli, ca de exemplu: râie pe cap (prurit, mâncărime, seboree), alergie sau râie sarcoptica (părul cade pe gât și zonele ventrale), micoze (căderea părului pe zonele mari), seboreea cozii (rărirea părului pe coadă), alopecie (căderea părului pe torace, membrele posterioare și abdomen).

În anumite perioade pisicile năpârlesc, iar în cazuri de stres sau când femelele alăptează apare iar problemă căderii părului. Prevenirea căderii părului se face prin periaj, pieptănat, administrarea unei hrane speciale (cu fibre alimentare ce ajută tranzitul intestinal), prin administrarea unor vitamine și minerale.

Citește și: Căpușe la câini și pisici. Ce boli le provoacă și cum le poți scoate

Urinarea prea frecventă sau prea rară

Urinarea frecventă sau mai puțin frecventă ca de obicei este un alt semn de boală. Dacă urinează mai des poate fi un semn că animalul are probleme cu ficatul, rinichii sau poate fi vorba de o boală a glandei suprarenale. Dacă urinează mai puțin, este posibil să fie vorba despre o infecție a tractului urinar sau pietre la vezică urinară.

Citește și: Ce animale de companie sunt potrivite pentru copii. Studiu

Cele mai simpatice nume de pisici. 200 de idei din care să alegi pentru ghemotocul tău

Ce rase de câini să alegi, în funcție de personalitatea și stilul tău de viață... Ce nu știai despre bichonul maltez. Ingrijire și temperament...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei Marti, 19.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x