Amenajarea dormitorului îți poate aduce bătăi de cap dacă nu ești prea informat în ceea ce privește designul de interior. Iată ce greșeli frecvente trebuie să eviți atunci când redecorezi dormitorul.
Indiferent de cât de multă atenţie acorzi detaliilor atunci când te ocupi de amenajarea dormitorului, oricând este posibil să se strecoare câteva greşeli de decorare. De la lipsa unei abordări corecte în ceea ce priveşte iluminatul până la introducerea prea multor culori și texturi, toate micile erori pot avea un impact imens asupra aspectului general al camerei. Aşadar, în speranţa că va fi mult mai uşor să eviţi unele greșeli decât să urmezi nişte reguli stricte, iată câteva greşeli frecvente în amenajarea dormitorului pe care să le eviți.
Greșeli frecvente în amenajarea dormitorului
Crezi că doar salteaua este de vină pentru faptul că te trezești obosit? Poate ai dreptate. Dar cum îți explici dacă senzația de oboseală te urmărește și după schimbarea saltelei vechi cu una nouă? Este foarte posibil ca în decorul dormitorului tău să se fi strecurat câteva greșeli de amenajare, care îți induc acea stare de oboseală.
1.Amenajarea dormitorului – Nu uitaţi de operele de artă
De multe ori dormitorul este trecut cu vederea când vine vorba de opere de artă. Şi asta pentru că este un loc intim, iar odată ce ai obţinut toate elementele de bază din decor, pereţii nu prea mai prezintă interes. Cu toate că oamenii îşi rezervă cele mai bune opere de artă pentru camera de zi sau sufragerie, designerii ne sugerează să acordăm aceeaşi atenţie artei şi în camere mai puţin ”proeminente”. Gândește-te că totuşi dormi şi te trezești în dormitor în fiecare zi, deci ar fi păcat să nu ai şi aici un obiect de suflet.
2.Amenajarea dormitorului – Sursele de iluminat
Este atât de trist când un tavan de dormitor este lăsat gol sau are un montaj mic, lipit fără rost. Nu există o regulă care să spună că lustrele somptuoase sau candelabrele sunt rezervate doar camerelor de zi. Adăugă iluminare indirectă şi pe sarcini (adică exact direcţionată), care nu dăunează ochilor. Cu cât ai mai multe surse de iluminare, cu atât este mai bine pentru ochi şi pentru starea de spirit.
Iluminarea dormitoarelor se face cu lămpi electrice aşezate în tavan din care lumina este difuzată concentric în toate colţurile camerei. Pentru îmbunătăţire, pe noptiere, pereţi, pot fi aplicate aplice, spoturi, veioze, scafe.
3.Amenajarea dormitorului – Ține cont de mărimi şi dimensiuni
Designerii de interior sunt mereu neplăcut surprinşi de alegerea unui mobilier prea mare sau prea mic pentru dormitor. Decizia cu privire la achiziţionarea mobilierului adecvat reprezintă un pas destul de complicat. Pentru a evita această greşeală, indicat ar fi să folosești nişte bandă adezivă colorată pe care să o lipești pe podea (atât în lungime cât şi în lăţime), după ce, în prealabil, ai luat măsurătorile piesei pe care dorești să o cumperi. Astfel, vei avea un reper mult mai bun al piesei respective în spaţiul propriului dormitor.
4.Amenajarea dormitorului – Culori mult prea stridente
Oricât de mult te atrag culorile tari, precum roșul, galbenul sau violetul, ar trebui să le eviți atunci când îți zugrăvești dormitorul, dacă nu vrei să te trezești mai obosit/obosită decât te-ai culcat. Nu este o regulă, dar există multe persoane sensibile la culori, așa că e posibil să te numeri și tu printre ele. În dormitor ar trebui evitate culorile stridente și agasante, iar dacă îți plac prea mult și nu poți renunța de tot la ele, folosește-le doar în calitate de accent cromatic sub forma textilelor, cum ar fi lenjerie de pat, pernuțe decorative, draperii, sau a micilor decorațiuni precum tablouri, lumânări, rame foto, veioze .
5.Amenajarea dormitorului – Nu trece cu vederea importanţa tăbliei de pat
Designerii ne sfătuiesc să acordăm o atenţie specială tăbliei de pat. Nu există niciun motiv să folosiţi exclusiv tăblii pătrate, gen cutie, în culori neutre. Puteţi chiar dvs. înşivă să cumpăraţi o ţesătură exterioară pentru a-l recapitona sau puteţi alege o formă ceva mai neobişnuită a headboard-ului. Dacă o tăblie de pat are un design neînsufleţit sau neinspirat, o puteţi recondiţiona la fel ca şi pe un scaun, dar de data aceasta nu vă abţineţi de la culori ceva mai curajoase. Panoul de la capătul patului acoperă o porţiune importantă a peretelui (sau spaţiului) şi trebuie tratat ca atare.
6.Amenajarea dormitorului – Nu depăși numărul admis de perne
Unul dintre cele mai stringente aspecte legate de design, şi nu doar cel al dormitorului, este acela de a înţelege şi de a accepta când este prea mult, acela de a nu depăşi o cantitate de bun simţ a accesoriilor, culorilor, pieselor de mobilier. Este şi cazul elementelor decorative precum pernele.
În dormitor ar trebui să fie suficient de multe perne astfel încât patul să arate somptuos şi primitor. Totuşi, nu exagera. Ar trebui să existe maxim 3 rânduri de câte două perne, de la cele mari la puişori, în funcţie de dimensiunea patului. Ca regulă de bază, folosește, patru perne regulate – două pe fiecare parte – şi numai una sau două perne decorative. Când vine vorba de perne decorative, gândește-te în primul rând la calitate, şi abia apoi şi la cantitate.
Citește și:
Trucuri pentru amenajarea unui dormitor mic: Cum obții mai mult spațiu
Amenajare dormitor. Cum faci amenjarea dormitorului în stil Feng Shui
Sursă foto: pinterest.com