Tu știi cum să alegi cel mai bun cârlig de remorcare?

 

Un cârlig de remorcare, cunoscut și sub denumirea de cui de tractare, este un accesoriu auto extrem de util în nenumărate situații pe care le poți întâmpina la volan.

Fie că vrei să pleci în vacanță cu rulota, vrei să remorchezi un ATV, o barcă motorizată sau snowboard-ul de care nu vrei să te desparți în concediu, vrei să tractezi o altă mașină sau să montezi un suport pentru biciclete, cârligul de remorcare este ideal pentru toate aceste activități. Odată achiziționat, un cârlig de remorcare se va dovedi a fi o investiție excelentă, de care te vei bucura la maximum pentru o perioadă lungă de timp.

E bine să știi că mașina pe care o conduci are nevoie de un anumit tip de cui de tractare, întrucât acest accesoriu nu este unul universal. Criteriile după care ar trebui să alegi cârligul de remorcare potrivit pentru modelul autoturismului tău depind de anul de fabricație al mașinii, tipul de caroserie, tracțiunea autoturismului, sarcina maximă remorcabilă admisă, sarcina de apăsare verticală sau gradul de utilitate. Poți găsi toate aceste informații în cartea mașinii tale, dacă nu îți sunt cunoscute deja. Trebuie să mai ții cont de sistemul de montare sau demontare al cârligului de remorcare, dar și de prețul acestuia.

Ți-am pregătit mai jos toate informațiile care ți-ar fi de folos în procesul de alegere al cuiului de remorcare ideal pentru autoturismul pe care îl conduci.

Tipuri de cârlige de remorcare

1. Cârlig de remorcare semidemontabil

Dacă ești în căutarea unei soluții economice, cârligul de remorcare semidemontabil este varianta cea mai la îndemână pentru tine. În afară de prețul accesibil al acestuia, cuiul de remorcare semidemontabil mai are un avantaj - montarea și demontarea acestuia se poate executa rapid și relativ simplu, prin simpla desfacere a două șuruburi. Vei avea nevoie de câteva minute la dispoziție, timp în care, cu ajutorul unei chei fixe, inelară sau tubulară, vei monta sau demonta cârligul de remorcare semidemontabil. Astfel, când nu mai ai nevoie să remorchezi sau să tractezi, îl poți lăsa în garaj.

2. Cârlig demontabil automat cu manetă

Dacă nu te-ai descrie ca fiind un șofer căruia îi place să șurubărească, modelul de cârlig demontabil automat cu manetă s-ar apropia cel mai mult de nevoile pe care le ai. Avantajul major al acestui tip de cârlig este că poate fi mult mai ușor de montat sau de demontat, cu ajutorul unei manete de eliberare, cu care acesta vine echipat. Așadar, scapi de nevoia de a folosi o cheie au alte unelte, atunci când vrei să dai cuiul de remorcare jos de pe mașină. Ține cont, însă, că prețul de achiziție al acestui tip de cârlig este mai ridicat decât cel al modelului semidemontabil, descris anterior.

3. Cârlig demontabil vertical cu cheie

Acest tip de cârlig este cel mai sigur dintre toate, pentru că va veni echipat cu un sistem antifurt. Cuiul demontabil vertical cu cheie poate fi ușor de montat sau de demontat cu ajutorul unei chei de tip lacăt, pe care o vei primi odată cu cârligul de remorcare. Deși prețul de achiziție al unui cârlig din această categorie este cel mai mare dintre toate modelele descrise mai sus, calitatea acestuia este un criteriu care ar trebui să cântărească mult.

De ce să ai un cârlig de remorcare montat pe mașină?

În afară de situațiile descrise la începutul acestui articol, care presupun nevoia tractării unei rulote, a unei remorci sau montarea unui suport pentru biciclete, cârligul de remorcare ar putea fi de mare ajutor chiar și atunci când utilizezi mașina doar pentru deplasări în interiorul orașului. Așa cum un scut de motor metalic te va ține departe de service-ul auto pentru eventualele pagube cauzate de denivelările, gropile sau trecerile peste calea de rulare a tramvaielor, un cârlig de remorcare va reprezenta plasa de siguranță pentru mașina ta în cazul unei ciocniri ușoare din spate.

Alege doar produse de calitate și accesorii omologate, care se aliniază la standardele de calitate UE, pentru călătorii lipsite de peripeții!facebook whatsapp twitter pinterest