Antena Căutare

5 greseli pe care le fac parintii de adolescenti

Lucrurile nu mai sunt ca pe vremuri. La 12 ani, copilul nu alearga la tine prima oara pentru un sfat sau cand se simte dezamagit ori ranit. Daca a gresit cu ceva, metoda de a-l trimite la colt sau a sta pe coji de nuci nu mai functioneaza ca prin minune, ci e doar deplasata. Pe masura ce copilul devine adolescent, trebuie sa iti adaptezi metodele de educatie la o lume in permanenta schimbare

Asta nu inseamna ca trebuie sa te debarasezi de tot ce stii despre copilul tau sau despre tine ca parinte. Poate ca adolescentul tau pare ca un strain in casa ta, dar dincolo de usile pe care ti le tranteste in nas, toane si tipete, inca e copilul tau. Va trebui sa faci fata multor situatii neprevazute, iti vor fi testate limitele si de multe ori iti vei cam pierde rabdarea. Dar nu esti singurul parinte in aceasta situatie. De fapt, toti parintii trec prin asa ceva, de aceea exista si un top al greselilor fata de prescolari si adolescenti:

1. Te astepti la ce-i mai rau

Adolescentii nu au o imagine prea buna, spune Richard Lerner, PhD, director al Institutului de Cercetare Aplicata in Dezvoltarea Tinerilor de la universitatea Tufts. Multi parinti privesc cresterea unui adolescent ca si cum ar fi o corvoada, crezand ca nu pot face mai mult decat sa priveasca neajutorati cum puii lor iubitori se transforma in niste monstri irascibili. A avea asa o viziune pesimista ii pregateste atat pe parinti, cat si pe copii la o gramada de ani de nefericire traita impreuna.
"Mesajul pe care il transmitem adolescentilor e ca sunt buni doar atata timp cat evita sa faca ceva rau, cum ar fi sa se apuce de droguri, a avea un anturaj dubios, sau a face sex", spune Lerner. A creste un adolescent avand asteptari negative ii poate chiar determina sa aiba comportamentul de care va temeti cel mai mult. Dupa un studiu recent realizat de Wake Forest University, adolescentii pentru care parintii se temeau ca vor incepe sa aiba un comportament neadecvat erau cei care erau mai predispusi sa devina asa mai tarziu.
Learner indeamna parintii sa se axeze pe interesele si hobby-urile copiilor, chiar si cand nu le inteleg. Pot deschide astfel o noua cale spre comunicare, restabili o legatura si invata ceva nou.

2. Nu citi prea multe carti despre cum sa-ti educi copiii

In loc sa isi asculte instinctul, multi parinti cauta sfatul expertilor pentru a afla cum sa isi educe adolescentii. "Parintii se leaga singuri la cap incercand sa urmeze sfaturile pe care le citesc in carti", spune Robert Evans, autor al cartii "Familia conteaza: Cum pot face fata scolile crizei de a creste copii". "Cartile devin o problema atunci cand parintii le folosesc pentru a inlocui instinctul", spune Evans. "Daca recomandarile si stilul propriu nu se potrivesc, parintii vor deveni mai anxiosi si mai lipsiti de incredere fata de copiii lor"
Folositi-va de carti si articole (ca cel de fata) pentru a avea o anumita perspectiva asupra unui comportament pe care nu-l intelegeti, dar nu mai mult. Petreceti mult timp discutand cu partenerul si copiii, stabiliti impreuna ce este mai important pentru familie.

3. Lasati-o mai moale cu critica

Poate nu iti place noua tunsoare a fiicei tale sau cu ce haine se imbraca. Sau poate nu a primit rolul pe care crezi ca il merita intr-o piesa de teatru a liceului. Inainte sa te bagi, priveste totul in ansamblu. Daca un anumit mod prin care se exprima sau ceea ce face nu o expune riscului, las-o sa faca deciziile potrivite pentru varsta ei si sa traiasca apoi cu rezultatele.
"Multi parinti vor sa evite ca adolescentii lor sa sufere, sa cunoasca dezamagirea, sau esecul", spune Evans. Dar prin a va proteva copilul de realitatile vietii, il lipsiti de fapt de sansa de a risca si de a invata din greseli cat inca este sub acoperisul vostru. Nu mai interveniti in orice decizie si lasati-l sa stie ca ii sunteti alaturi cand are nevoie.

4. Nu ignora problemele grave

Daca suspectezi ca adolescentul tau consuma alcool sau s-a apucat de droguri, nu te fa ca nu vezi. Trebuie sa verifici imediat daca este adevarat, inainte sa devina ceva de necontrolat. Varsta de 13-18 ani este cruciala pentru ca parintii sa se implice. Parintii pot considera ca daca se imbata de cateva ori nu e nicio problema pentru ca si ei faceau acelasi lucru la varsta lor. Dar miza este alta acum.
Sunt mai multe droguri la care pot avea acces, atat ilegale, cat si medicamente. Sunt anumite siropuri sau pastile pe care le pot obtine foarte usor de la farmacii, pe care parintii nici nu le-ar banui de efecte haluogene. Studiile arata ca in America, intre 7 si 10% dintre adolescenti au folosit un anumit sirop de tuse pentru a se simti "high". Pe langa efectele halucinante, folosit in cantitati mari, acesta provoaca si palpitatii, dureri de stomac, voma si pierderea cunostintei.
Urmariti orice schimbare de comportament, infatisare, rezultate la scoala si grupul de prieteni. Daca ii gasiti in ghiozdan medicamente sau cutii goale de sirop, pipe, foi pentru tigari, chibrite, este posibil ca el sa le foloseasca in alte scopuri decat ati crede. Luati aceste semne cat se poate de serios si implicati-va. Supravegheati locul in care tineti medicamente: vedeti ce si cat aveti din fiecare.

5. A fi prea autoritari sau prea toleranti

Unii parinti, simtind ca pierd controlul, exagereaza apoi de fiecare data cand copilul intrece limita. Fiecare zi aduce o noua pedeapsa. Casa devine o zona de razboi. Prin contrast, alti parinti evita orice contact de teama ca adolescentii lor ii vor indeparta. Ei se straduiesc prea mult sa fie niste parinti cool. Pentru acestia, disciplina este un cuvant murdar.

Emma Watson apeleaza la Daniel Radcliffe pentru sprijin moral... Argila te ajuta sa pierzi 15 cm in 2 ore...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x