In general, persoanele care au dintii strambi sunt reticente atunci cand vine vorba de purtarea unui aparat dentar. Dintotdeauna acesta a fost asociat cu durere, disconfort si chiar rusine, adolescentii simtindu-se jenati de folosirea lui.
Noile aparate sunt mult mai performante, mai confortabile, acceptate de toata lumea si chiar... invizibile. Datorita designului plat, individualizat si perfect adaptat suprafetei dintilor, te vei acomoda cu el in maximum 10 zile. De asemenea, vei scapa si de alte dificultati, cum sunt cele de vorbire.
Indreapta-ti dintii la timp
Toate componentele aparatului dentar invizibil sunt 100% personalizate pe cazul fiecarui pacient, ceea ce-i imbunatateste eficienta clinica. Chiar daca acesta poate fi purtat la orice varsta, cu rezultate excelente, specialistii recomanda inceperea tratamentului ortodontic cat mai precoce.
Trebuie mentionat ca la inceputul aplicarii si in momentul activarii se va simti o anumita tensiune/presiune dentara, care insa va disparea in scurt timp. Indiferent de varsta, tratamentul ortodontic poate imbunatati ocluzia, poate mari eficienta dintilor in raport cu functia pe care o exercita si poate crea un zambet armonios. In functie de caz si de anomaliile ce trebuie corectate, acesta trebuie purtat aproximativ 2 ani.
Ce putem manca?
Dupa fixarea unui aparat dentar, igiena dentara necesita o atentie sporita, deoarece in componentele metalice ale aparatului pot ramane resturi alimentare daunatoare dintilor.
Prin urmare, se recomanda folosirea unor periute si a unor paste de dinti speciale, dar si utilizarea cu atentie a atei dentare. In ceea ce priveste alimentatia, cel putin in primele luni, trebuie sa te obisnuiesti cu alimente moi, care nu solicita foarte mult dantura.
Carbohidratii sunt usor de consumat sub forma de paine (fara coaja), piure de cartofi, paste, clatite sau mamaliga. Legumele si fructele, trei-cinci portii pe zi, pot fi gatite: supe de legume, legume fierte, sucuri de fructe, mere coapte etc.
De asemenea, exista legume si fructe care sunt moi in mod natural: mazare, dovlecei, banane, unele pere etc. Proteinele (carne, leguminoase) reprezinta cea mai dificila grupa cand suferi de dureri la mestecat. Opteaza pentru alimente ce pot fi taiate marunt sau tocate precum carnea de peste, chiftelele sau drobul.
Alimentele dulci sau acidulate trebuie limitate. Toate acestea sunt indicatii generale, iar in functie de problemele individuale medicul va stabili cea mai potivita dieta.
Avantajele aparatului dentar invizibil
Se adreseaza tuturor pacientilor indiferent de varsta sau viata sociala si profesionala. Tehnica folosita este extrem de utila in cazul adultilor cu ocluzie adanca acoperita sau ocluzie inversa.
Aparatul dentar invizibil este antialergic, perfect compatibil cu organismul, fiind realizat din aur.
Prezinta avantajul psihologic major al urmaririi evolutiei tratamentului.
Pacientul poate observa schimbarile pozitive care se petrec la nivelul arcadei, lucru imposibil la aparatele dentare aplicate pe exteriorul dintilor, evolutia in aceste cazuri fiind ascunsa de brackets si arcurile de sarma.
Sfatul specialistului:
Dr. Diana Cojocaru, medic dentist, specialist ortodontie, pedodontie Clinica stomatologica, „Velvet Dental".
„Igiena dentara este esentiala, periajul trebuie facut cu mai multa atentie. Chiar daca dintii sunt protejati de un strat gros de smalt, se pot deteriora din cauza periajului necorespunzator.
Se recomanda folosirea periutelor interdentare, a pastelor de dinti si apei de gura ce au in compozitia lor fluor. De asemenea, profilaxia realizata in cabinet este indicata o data la trei luni."
Citeste Revista Felicia
Cum sa devii un povestitor mai bun... Ce poti manca inaintea unui zbor cu avionul...