Live acumTe cunosc de undeva!
Prime Time 20:00Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin!

Calendar ortodox 12 noiembrie. Un mare sfânt român este cinstit marți, cruce neagră

Sfântul Atanasie Todoran este prăznuit de Biserică Ortodoxă pe 12 noiembrie. Acesta este unul dintre strămoșii lui George Coșbuc.

Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni

Acesta s-a născut într-o familie de țărani din Bichigiu, un sat de pe Valea Salautei. Acesta a plecat în armată și se pare că a făcut parte dintr-un regiment care era așezat undeva lângă Viena și, tot amânându-i-se eliberarea, a dezertat și s-a întors acasă.

După ce a fost închis peste dezertarea s-a și și-a ispășit pedeapsa, în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței, s-a întors în satul natal. Aici începe să se opună procesului de militarizare, observând alături de ceilați oameni că sistemul grănicesc dorea să-i convertească în catolici.

Când militarii erau pregătiți pentru depunerea jurământului, în față a ieșit, călăre, "moș Tănase Todoran", în vârstă de 104 ani, și le-a rostit grănicerilor o cuvântare. Printre altele le spunea: "De doi ani noi suntem grăniceri și carte n-am primit de la înaltă împărăteasa că suntem oameni liberi!... și apoi așa nu vom purta armele, că sfântă credința să ne-o batjocorească! Jos armele!".(crestinortodox.ro)
Soldații care urmau să depună jurământ de credința față de Viena au trecut de partea lui Atanasie aruncând armele jos, în semn de protest și nesupunere.

Din cauza revoltei, cei găsiți vinovați, în frunte cu Anastasie, au fost martirizați.

Citește și: Calendar ortodox. Când pică Sfântul Ioan Gură de Aur și ce tradiție trebuie să rspecți pentru a fi păzit de ghinion până la finalul anului

Calendar ortodox 12 noiembrie. Tot în această zi se mai face pomenire:

-Sfântului Cuvios Nil Pustnicul;
-Sfântului Cuvios Martin de Tours, făcătorul de minuni, episcopul Franței;
-Sfântului Prooroc Ahia;
-Sfântului Cuvios Martin, episcopul Tarachinului;
-Sfinților Mucenici Antonie și cei împreună cu dânsul Zevina, Ghermanos, Nichifor și Marato, fecioară; a Sfântului Mucenic Arsachie;
-Sfântului Leon, patriarhul Constantinopolului;
-Sfântului Mucenic Sava Nigdeli;
-Sfântului Mucenic Nicolae Constantinopolitul.

Rugăciune către Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăuden

Sfinților Atanasie, Vasile, Grigorie și Vasile, dimpreună cu cei 19 țărani năsăudeni bătuți cu vergile, muceniciți împreună cu voi pe Mocirla de la Salva, din părțile Năsăudului, și cu toți mărturisitorii Ortodoxiei din Transilvania și de pretutindeni, mijlociți înaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru noi, păcătoșii! Ne rugăm vouă, celor care ați biruit cu evangheliceștile arme pe vrăjmașii dreptei credințe, să ne fiți aproape și grabnic ajutători la ceasul încercărilor noastre de obște. Sfinților Martiri Năsăudeni, care cu darul muceniciei v-ați împodobit, întăriți-ne întru credință, răbdare și mărturisire. Cu darul vostru, izbăviți-ne de frica de cei puternici și vrăjmași și sădiți-ne nouă singura mântuitoare frică, cea de Dumnezeu.

Voi, care ați împlinit cuvântul Domnului: „La dregători şi la regi veţi fi duşi pentru Mine, spre mărturie lor şi păgânilor. Iar când vă vor da pe voi în mâna lor, nu vă îngrijiţi cum sau ce veţi vorbi, căci se va da vouă în ceasul acela ce să vorbiţi; fiindcă nu voi sunteţi care vorbiţi, ci Duhul Tatălui vostru este care grăieşte întru voi”, dați-ne cuvânt bun împotriva celor ce prigonesc credința noastră. Ajutați-ne ca întru totul să urmăm pildei voastre, căci ați ascultat mai mult de Dumnezeu decât de oameni și v-ați pus sufletele voastre pentru Mântuitorul nostru, urmând întâiului dintre mucenici, Arhidiaconului Ștefan. Depărtați de la noi toată vrajba și dezbinarea și ne ocrotiți de frații cei mincinoși și de lupii îngrozitori care vor să sfâșie turma lui Hristos. Rugați-vă pentru noi, Sfinților Martiri Năsăudeni, ca în ceasul Judecății de Apoi să vă privim fără de rușinare, cu bucuria părtășiei în Hristos, primind un colțișor în Raiul cel luminos. Amin.

Calendar ortodox: Când pică Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2019. Tradinții, obiceiuri și superstiții

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro