- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pe 13 noiembrie, crestin-ortodocşii îl cinstesc pe Sfântul Ioan Gură de Aur, unul din cei trei Sfinţi Ierarhi.
Sfântul Ioan Gură de Aur a fost arhiepiscop al Constantinopolului şi a împărtășit credința în vremea când credincioșii erau prigoniți. Acesta a lăsat creștinilor numeroase scrieri și învățături care sunt păstrate cu sfințenie și în ziua de astăzi.
Amintim că Sf Ioan este pomenit de trei ori pe an: 13 noiembrie, 27 și 30 ianuarie.
Calendat ortodox 13 noiembrie. Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur: „În timpul Sfântului Ioan Gură de Aur nu există un formular fix, așa cum există în prezent, pentru săvârșirea Sfintei Liturghii. Sfântul Ioan a adunat într-un formular actele cultice și rugăciunile și a dat naștere Liturghiei care îi poartă numele și care este cel mai des folosită. ”
Calendar ortodox 13 noiembrie. Troparul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur: „Din gura ta ca o lumină de foc strălucind harul, lumea a luminat. Vistieriile neiubirii de argint lumii a câștigat. Înălțimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Iar prin cuvintele tale învățându-ne, Părinte Ioane Gură de Aur, roagă pe Cuvântul, Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.”
Citește și: Când pică Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2019. Tradinții, obiceiuri și superstiții
Sfântul Ioan Gură de Aur- tradiții și obiceiuri
În această zi de sărbătoare, credincioșii merg la la biserică pentru a se ruga și pentru a duce merinde pentru sufletele celor adormiți.
Această zi trebuie cinstită prin umilință, de aceea nu se mănâncă mese copioase și nu se fac execese de acool. Este bine să eviți produsele animale.
Cei care se ceartă pe 13 noiembrie vor avea 13 zile cu mare ghinion până la finalul anului.
Se spune că este bine ca după ce creștinii participă la slujbă dedicată Sfântului Ioan Gură de Aur să ofere câteva lucruri celor nevoiași: haine pe care nu le mai folosesc, mâncare, cărți de rugăciuni, iar copiilor fructe și dulciuri.
În această zi nu se spală și nu se calcă. Cei care sunt nevoiți să facă asta ar fi bine să spună înainte o rugăciune.
Ruăciune către Sfântul Ioan Gură se Aur
„Aceasta să fie treaba voastră, zice, ca în rugăciuni să mulțumiți lui Dumnezeu, și pentru cele văzute și pentru cele nevăzute, și pentru cele ce am făcut, fie de voie, fie de nevoie, și pentru împărăția cerurilor, și pentru gheenă și pentru necazuri, și pentru liniștea ce o avem. Căci acesta este obiceiul sfinților de a se ruga și a mulțimi pentru binefacerile comune”.
Eu cunosc un bărbat sfânt care se ruga în așa fel. Nimic nu zicea decât aceasta:
„Mulțumim ție Doamne, pentru toate binefacerile Tale, care din ziua dintâi și până în ceasul acesta ai făcut cu noi nevrednicii. Îți mulțumim pentru cele care le știm și care nu le știm, pentru cele arătate și cele nearătate, pentru cele cu fapta și cu cuvântul, pentru cele de voie și fără de voie, și pentru toate cele făcute cu noi nevrednicii. Îți mulțumim pentru necazuri și pentru liniște, pentru gheena și pentru pedeapsa de acolo, pentru Împărăția cerurilor.
Te rugăm, păzește sufletul nostru ca să fie sfânt, având cugetul curat și vrednic de filantropia Ta. Tu, care ne-ai iubit pe noi într-atât, încât ai dat și pe Fiul Tău Cel Unul Născut pentru noi, învrednicește-ne a ne face vrednici de iubirea Ta.
Dă-ne înțelepciunea întru cuvântul Tău și întru frica Ta.
Unule Născut Hristoase, însuflă-ne puterea cea de la tine.
Tu Dumnezeule care ai dat pre Fiul Tău Cel Unul Născut pentru noi, și ai trimis pe Duhul Tău cel Sfânt, spre iertarea păcatelor noastre, iartă-ne nouă orice am greșit, cu voie, sau fără de voie, și nu ne socoti păcatele noastre.
Pomenește Doamne, pe toți care cheamă în ajutor numele Tău cel sfânt întru adevăr.
Pomenește pre toți care ne-au făcut nouă bine, sau ne-au voit rele, căci toți suntem oameni”.