Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00Sacrificiul

Calendar ortodox 13 august 2019. Ce sfânt sărbătorim azi

Marți, 13 august, credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Tihon de Zadonsk, episcopul Rusiei. Citește rugăciunea Sf Rihon de Zadonsk pentru ajutor imediat. Calendar ortodox august 2019.

Marți, 13 august, credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Tihon de Zadonsk, episcopul Rusiei. Citește rugăciunea Sf Rihon de Zadonsk pentru ajutor imediat. Calendar ortodox august 2019.

Sf Tihon s-a născut în Rusia, în 1724, din părinți creștini. Tatăl său, diaconul Savelie Chirilov, moare când Timotei(numele primit la naștere) era foarte mic. Acest lucru aduce pierderea susținerii materiale și în același timp va fi motivul pentru care mama Sfântului Tihon se va gândi să-l dea spre adopție pe acesta, dar nu o va face.

A absolvit seminarul în anul 1754 și a lucrat ca profesor de retorică între anii 1754 – 1758. Renunță să mai fie profesor pentru a intra în monahism, primind numele Tihon. În 1763 devine episcop de Voronej și Eletk pentru patru ani și jumătate.

În această calitate, luptă împotrivă ereticilor, păgânismului, dezvoltă învățământul din zonă în care păstorea și se îngrijește să aibă în eparhia să preoți competenți.

Sfântul Tihon de Zadonsk a trecut la cele veșnice pe 13 august 1783. A fost înmormântat într-o cripta de sub altarul Mănăstirii Bogoroditk.

Citește și: Calendar ortodox august 2019. Când pică Adormirea Maicii Domnului, sau „Paștele verii”

Calendar ortodox 13 august 2019. Tot în această zi se mai face cinstirea:

-Împărătesei Irina, ctitoră Mănăstirii Pantocrator;
-Sfântului Cuvios Dositei;
-Sfântului Cuvios Dorotei de Gaza;
-Sfintei Evdochia, împărăteasa;
-Sfântului Cuvios Serida, egumenul mănăstirii din Gaza;
-Sfântului Mucenic Coronat;
-Icoană Maicii Domnului cu șapte săgeți;
-Mutării moaștelor Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul.

Citește și: Postul Adormirii Maicii Domnului 2019. Cele mai importante reguli pentru a ține un post corect

Calendar ortodox 13 august. Rugăciunea Sfântului Tihon de Zadonsk

"Condacul Sfântului Ierarh Tihon

Fecioara astăzi...

Întru sihăstrie de Dumnezeu iubitorule, sfinte, petrecând, puterea Mântuitorului de sus ai luat, idolii înşelăciunii ai surpat şi pe popoare le-ai mântuit, demonii ai gonit, bolile ai vindecat. Pentru aceasta te cinstim pe tine ca pe un prieten al lui Dumnezeu, Sfinte Tihone Preafericite.

Canon de rugăciune către Sfântul Tihon

Tropar Sfântului Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei, glasul 1:

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Tihon; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Cântarea 1, glasul al 4-lea:

Irmosul:

Pe Voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară, Te rog în adâncul nepătimirii îneacă-i. Că ţie, ca într-o alăută, întru omorârea trupului, să-ţi cânt cântare de biruinţă.

Stih: Sfinte Părinte Tihon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel ce stai lângă scaunul lui Dumnezeu, purtând cunună ca unul ce ai vieţuit pe pământ cu cuviinţă şi eşti luminat cu lumină neînserată, luminează-mă inima şi cugetul, ca să laud viaţa ta cea întocmai cu îngerii, Fericite Părinte Tihon.

Stih: Sfinte Părinte Tihon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Odrăslind sfinţit din rădăcină lăudată şi fericită, cu adevărat te-ai arătat ca o ramură plină de bună rodire şi de credinţă şi de nădejde, de dragoste şi de darul minunilor celor preaslăvite, de Dumnezeu insuflate.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Prin ostenelile sihăstriei şi prin rugăciunea cea neîncetată omorând patimile cele ce omoară sufletul, te-ai adus pe tine însuţi jertfă curată şi deplină lui H ristos, Cel Ce S-a jertfit pentru noi, părinte.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ceea ce ai născut pe Hristos din curate coapsele tale, Prea Curată, ne-ai ridicat pe noi, care am fost căzuţi în prăpastia care duce la pieire; ci ca Una ce ai îndrăzneală, roagă-L pe Dânsul, să ne izbăvească de primejdii pe noi robii tăi. Amin".

Citește și: Calendar ortodox august 2019. Când începe postul, sărbători religioase și sfinți