Antena Căutare

Calendar ortodox 25 decembrie. Crăciunul, Nașterea Domnului. Tradiții. Ce să faci pentru noroc

Calendar ortodox 25 decembrie. Crăciunul, Sărbătoarea Nașterii Domnului, sărbătoare de cruce roșie. Ce să faci ca să ai noroc tot anul.

Calendar ortodox 25 decembrie. Crăciunul, Sărbătoarea Nașterii Domnului, sărbătoare de cruce roșie. Ce să faci ca să ai noroc tot anul.

Calendar ortodox 25 decembrie. Crăciunul, Nașterea Domnului este cea mai importantă zi din perioada sărbătorilor de iarnă, încărcată de tradiții, obiceiuri, superstiții strămoșești. Iată ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc și în 2019.

Mesaje de Crăciun Fericit, Sms-uri și Felicitări! Trimite cele mai frumoase urări celor dragi

Calendar ortodox 25 decembrie. Semnificație

Crăciunul sau Nașterea Domnului (nașterea lui Iisus Hristos) este o sărbătoare creștină celebrată la 25 decembrie (în calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (în calendarul iulian) în fiecare an. Ea face parte din cele 12 praznice împărătești ale bisericilor de rit bizantin. În anumite țări, unde creștinii sunt majoritari, Crăciunul e de asemenea sărbătoare legală, iar sărbătoarea se prelungește în ziua următoare, 26 decembrie: a doua zi de Crăciun.

De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine și o sărbătoare laică, celebrată atât de către creștini cât și de către cei necreștini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moș Crăciun”.

Calendar ortodox 25 decembrie. Crăciunul, Nașterea Domnului. Tradiții. Ce să faci pentru noroc

Din punct de vedere religios, Crăciunul, cel dintâi praznic împărătesc cu data fixă, în ordinea firească (cronologică) a vieții Mântuitorului, este Nașterea, numită în popor și Crăciunul, la 25 decembrie, este sărbătoarea anuală a nașterii cu trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Pare a fi cea dintâi sărbătoare specific creștină, dintre cele ale Mântuitorului, deși nu este tot atât de veche ca Păștile sau Rusaliile, a căror origine stă în legătură cu sărbătorile iudaice corespunzătoare.

Crăciunul, sărbătorit încă din vechime la data de 25 decembrie

Deși sărbătorită în toată lumea creștină, totuși, la început era deosebire între creștinii din Apus și cei din Răsărit, în ceea ce privește data acestei sărbători. Astfel, în Apus, cel puțin de prin sec. III, Nașterea Domnului se serba, că și azi, la 25 decembrie, potrivit unei vechi tradiții, după care recensământul lui Cezar August, în timpul căruia Sf. evanghelist Luca ne spune că s-a întâmplat Nașterea Domnului (Luca II, 1 ), a avut loc la 25 decembrie 754 ab Urbe condita (de la fondarea Romei).

După Sf. Ioan Gură de Aur, tradiția această este foarte veche la Roma și acolo, spune el, Nașterea Domnului s-ar fi serbat de la început la 25 decembrie. Cam același lucru afirmă, puțin mai târziu, și Fericitul Ieronim, într-o cuvântare ținută de el la Ierusalim, în ziua de 25 decembrie; convingerea că în această zi S-a născut Hristos, spune el, este veche și universală.

Calendar ortodox 25 decembrie. Tradiții și superstiții la sat

– În Ajunul Crăciunului, gospodarii îşi strâng din sat tot ce au dat împrumut, ca să-i găsească Sărbătorile cu toate în gospodărie.
– Femeile pun în apa în care se spală o nucă, pentru a fi sănătoase ca nuca, şi un ban, ca să fie bogate.

– Gospodarii pun mâna pe toate uneltele din curte, ca să le folosească sănătoşi şi cu spor în noul an.

– Tot de Crăciun, se pune o potcoavă în găleata cu apă şi apoi apa este dată la vite, ca să fie tari ca fierul.

– Cât ţin zilele de Crăciun, furca de tors este ascunsă, fiindcă se crede că cel care o va vedea ar putea fi muşcat de un şarpe lung şi gros ca furca.

– În această zi pâinea se aşează sub masă pentru noroc, iar sub faţa de masă se pune pleava de grâu, pentru belşug.

– Împotriva deochiului şi farmecelor, în cele patru colţuri ale mesei se pun usturoi şi seminţe de mac.

– Coşurile caselor se scutură, iar funinginea se pune la rădăcina viţei-de-vie şi a pomilor, pentru rod bogat.

Calendar ortodox 25 decembrie. Superstiţii de Crăciun în lume

– Lumânările aprinse în seara de Ajun nu trebuie stinse, acestea trebuie lăsate să ardă până la final, vei avea noroc toată luna ianuarie.
- Să nu dăruieşti nimic în Ajunul Crăciunului te va părăsi prosperitatea
– Cine se săruta sub vâsc în noaptea de Ajun va avea noroc în dragoste, cine evită însă sărutul de sub vâsc va avea ghinion.

În Ajunul Crăciunului nu trebuie să laşi pe nimeni să-ţi închidă uşa deoarece s-ar putea să aibă mână rea şi-ţi va alunga norocul din casă
– Copiii care se nasc în noaptea de Crăciun sunt cei mai norocoşi.

-Luminile de Crăciun din brad nu se aprind înainte de apariţia primei stele.
-Mătură pragul în Ajunul Crăciunului, ca să ai noroc în anul următor.

– În noaptea de Crăciun și animalele pot vorbi, dar vei avea ghinion toată viaţa dacă asculţi ceea ce spun.
– În noaptea de Ajun se pune că cerurile se deschid, cine moare în această noapte ajunge direct în Rai.

– La masa de Crăciun trebuie să participe un număr par de invitaţi, iar un număr impar aduce ghinion.
-Cât de multe bucăţele de plăcintă strângi în seara de Ajun, atâtea luni de noroc vei avea în anul care vine.

-Prima persoană care intră în casă în seara de Ajun trebuie să fie un bărbat, dacă pragul e trecut de o femeie ghinionul se va abate asupra casei.

Crăciun 2018. Tradiția colindelor

Calendar ortodox 25 decembrie. Crăciunul, Nașterea Domnului. Tradiții. Ce să faci pentru noroc

Dintre obiceiurile româneşti, cel care a ajuns aproape să se identifice cu sărbătoarea Crăciunului este colindul de Crăciun. Încă din Ajunul Crăciunului, cetele de colindători merg la casele oamenilor cântând ”Bună dimineaţa la Moş Ajun”. Dacă gazda le deschide, copiii primesc nuci, covrigi, colaci, mere sau bani.

Colindele de Crăciun sunt religioase şi laice. Cele religioase sunt colindele Domnului (În drum spre Vitleim, Naşterea Domnului, Vestirea Păstorilor, Închinarea Păstorilor, Pornirea Magilor după stea, Închinarea Magilor) şi colindele Sfinţilor (Colindul Crăciunului, Sf. Vasile, Sf. Nicolae, Sf. Ion).

În general, capitolul teologiei creştine, cu puternice influenţe de factură populară, este preferinţa celor mici, mai ales în cântecele de stea, precum ‘Steaua sus răsare’, ‘În oraşul Vifleem’, sau ‘Trei crai de la Răsărit’.

De asemenea, ca și tradiții și superstiții de Crăciun, enumerăm Umblatul cu Steaua de Crăciun, obicei care evocă momentul în care, la naşterea lui Iisus, pe cer s-a ivit steaua care i-a călăuzit pe magi. Cele mai cunoscute cântece de stea sunt ”Steaua sus răsare”, ”Trei păstori se întâlniră”, ”O, ce veste minunată”, În oraşul Viflaim”.

Tradiții de Crăciun 2018. Umblatul cu Steaua

Calendar ortodox 25 decembrie. Crăciunul, Nașterea Domnului. Tradiții. Ce să faci pentru noroc

Un alt obicei de Crăciun este umblatul cu capra, un obicei de Crăciun ce ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. Numele acestui obicei variază de la o regiune la alta — cerb în Hunedoara, capra sau ţurcă în Moldova şi Ardeal, boriţă în Transilvania. În Muntenia şi Oltenia capra e denumită brezaia.

Calendar ortodox 25 decembrie. Crăciunul, Nașterea Domnului. Tradiții. Ce să faci pentru noroc

Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare de cruce roșie din perioada sărbătorilor de iarnă. Este ziua când copiii își primesc cadourile de la Moș Crăciun, cel mai iubit și mai așteptat Moș.

surse: crestinortodox.ro, jurnalspiritual.eu, wikipedia, ziarulunirea.ro,

Mesaje de Crăciun Fericit, Sms-uri și Felicitări! Trimite cele mai frumoase urări celor dragi... Rugăciunea de Crăciun aduce protecție divină, sănătate și fericire. Ce să rostești la masa de Craciun...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x