Calendar ortodox 28 mai. E sărbatoare de cruce roșie azi, în Lunea Rusaliilor sau a doua zi de Rusalii: Sfânta Treime. De Sfânta Treime, sărbătoarea care îl prăznuiește pe Dumnezeu Cel Unul în fiinţă şi întreit în Persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânte, există o serie de reguli stricte. Din punct de vedere al tradițiilor, este o zi în care blestemele se prind ușor, așadar iată ce nu trebuie să faceți azi.
În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, pe 28 mai, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. Însă, în calendarele româneşti, această zi este trecută ca sărbătoare a Sfintei Treimi. E sărbătoare de cruce roșie în calendarul ortodox.
Sărbătorile din calendarul creștin ortodox sunt însemnate pentru diferenţiere cu cruce roşie sau cu cruce neagră. Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care mergem la biserică pentru rugăciune.
Calendar orrtodox 28 mai. Lunea Rusaliilor și Sfanta Treime. Ce să nu faci azi
Tradițiile strămoșești spun că în ziua de Sfânta Treime, a doua zi de Rusalii, țăranii ies la câmp împreună cu preoții din sate și se roagă și stropesc ogoarele cu apă sfințită, pentru ca roadele pământului să fie bune, iar grindina să nu se abată asupra lor.
De asemenea, în unele zone ale țării se pocnesc ramuri lungi și groase de tei pentru a alunga spiritele rele si duhurile care împiedică rodirea pământului.
Cine muncește astăzi la câmp nu va avea parte de rod și va avea ghinion tot anul.
De Sfânta Treime nu se muncește nici în gospodărie, nu se dă gunoiul afară și femeile nu torc. Este o zi de sărbătoare în care toată umea se odihnește și se roagă. Există și o superstiție conform căreia nimeni nu ar trebui să plece departe de casă în această zi.
De Sfânta Treime, să nu te cerți sau să blestemi, pentru a nu se întoarce răul asupra ta. Orice blestem se va prinde, așa că trebuie să treci ziua în liniște și armonie. Toată lumea trebuie să participe azi la Sfânta Liturghie. În zonele rurale, gospodarii își leagă la brâu câte o crenguță de pelin, ce are menirea de a-i feri de rele și dușmani.