Antena Căutare

Rusalii 2018. Tradiții și obiceiuri de ziua Ielelor

Rusaliile, Ielele sau Pogorarea Duhului Sfant, este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine, care se serbeaza la 10 zile după Inaltare sau 50 de zile dupa Sfintele Pasti. Aceasta sarbatoare este una plina de superstitii, superstitii care i-au ghidat pe oameni inca din cele mai vechi timpuri.

Rusaliile, Ielele sau Pogorârea Duhului Sfânt, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, care se serbează la 10 zile după Înălțare sau 50 de zile după Sfintele Paști. Această sărbătoare este una plină de superstiții, superstiții care i-au ghidat pe oameni încă din cele mai vechi timpuri și care, prin împletirea cu învățăturile religioase ale Bisericii, au venit ca răspuns la noroc, boli, necazuri, catastrofe și chiar moarte.

Superstiții în ziua de Rusalii

De Rusalii nu trebuie să ne certăm cu nimeni sau să creem conflicte. În același timp, în ziua de Rusalii nu se muncește, nu se intră în vie și nu se merge la câmp. Pedepsiți de Iele vor fi și cei care se urcă în arbori sau în locuri înalte, sau care merg în locuri pustii, lângă păduri sau fântâni. Cine încalcă aceste lucruri va fi pedepsit sau se va întâlni cu spiritele rele.

Hora Ielelor sau Noaptea Sânzienelor

Tradiția spune că Ielele sunt femei fabuloase, cu părul despletit, sânii goi, clopoței la glezne și poartă veșminte albe și transparente. Făpturile cu puteri magice nu fac rău celor care le evită, dar devin rele dacă sunt privite sau deranjate, pedeapsa fiind „luarea minților”. Se spune că pe timpul nopții, în lumina lunii de Rusalii, Ielele se scaldă goale în izvoare.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

De Rusalii oamenii își împodobesc casele cu ramuri de tei, plop sau stejar, sfințite înaite la biesrică. Credincioșii își pun ramuri la icoane din casă. Ramurile au o simbolică aparte, se crede că teiul sfințit feresc gospodăriile de duhurile rele și de furia naturii.

Tinerii care urmează să se căsătorească împletesc coronate din flori și grâu pe care le poartă pe cap în ziua cununiei. Dacă tinerii se căsătorec de Sânziene, două mirese nu trebuie să se întâlnescă deoarece se crede că una din ele moare sau se despart căsătoriții.

În gospidării femeile prepară usturoi cu care se vor unge vacile pentru o mai bună produiție de lapte, și se pune pe la tocul ușilor pentru a păzi gospodăria de spiritele rele.

Durerea s-a terminat! A pierdut lupta cu cancerul! Cunoscuta jurnalistă Laura Cimpoeru s-a stins la 40 de ani!... La plimbare sau acasă? Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Iunie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x