Antena Căutare

Cateva mituri despre dezvoltarea creierului copiilor

Pe masura ce oamenii de stiinta afla tot mai multe despre modul in care functioneaza creierul uman, teoriile vechi sunt privite cu o nota mai mare de scepticism.

Iata cateva mituri comune despre dezvoltarea creierului:

1. Ce se intampla inainte de nastere nu afecteaza invatarea.

Adevar: o alimentatie necorespunzatoare si expunerea la droguri (inclusiv anumite medicamente nerecomandate in timpul sarcinii) si alcool poate duce la probleme serioase in dezvoltarea creierului copilului, chiar si inainte de nastere. Un fat in dezvoltare are nevoie de suficienta nutritie pentru a se dezvolta sanatos. Daca nu primeste suficient acid folic in primele stadii de dezvoltare, anumite defecte neurologice pot avea loc. Iar consumul de droguri si alcool in timpul sarcinii poate duce la aparitia sindromului FAS (Sindromul Alcoolului la Fetusi), care in majoritatea cazurilor afecteaza inteligenta copilului.

2. Creierul este complet dezvoltat la nastere.

Adevar: cele mai multe celule ale creierului se formeaza inainte de nastere. Dar legaturile dintre ele se realizeaza in primii 3 ani de viata. Si chiar dupa aceasta varsta, structura creierului continua sa se schimbe.

3. Dezvoltarea creierului tine de genetica.

Adevar: Experienta din primii ani de viata este foarte importanta in dezvoltarea creierului. Experientele de zi cu zi ajuta celulele creierului sa stabileasca legaturi importante.

Si daca bebelusul nu are parte de anumite tipuri de experiente, anumite zone ale creierului nu vor face conexiunile necesare. Copiii care se nasc cu cataracta severa, mai ales in cazurile in care boala este netratata cateva luni, pot sa nu vada niciodata clar pentru ca nu stiu ce inseamna acest lucru.

4. Un cap mai mare este mai bun. Unii parinti cred ca acei copii care au capul mai mare, au si creierul mai mare si asta inseamna ca sunt foarte inteligenti.

Adevar: Un cap mai mare nu inseamna un creier mai mare. Si nici un creier mai mare nu inseamna neaparat un IQ mai ridicat. De altfel, delfinii au creierul mai mare decat oamenii. Dar oamenii sunt mai inteligenti pentru ca au mai multe legaturi create intre celulele de la nivelul creierului.

5. Nu putem invata anumite lucruri decat in copilarie.

Adevar: Exista anumite momente in dezvoltarea unei persoane, cand invatarea este mai usoara. Creierul este eficient mai ales in prima perioada din viata. Insa dezvoltarea creierului si invatarea continua pe tot parcursul vietii. Ceea ce s-a schimbat este ritmul de invatare, care la un adult decurge mai lent decat la un copil.

6. Copiii au nevoie de ajutor si jucarii speciale si scumpe pentru a-si dezvolta creierul

Adevar: Copiii au nevoie in primul rand de dragoste si experiente noi. Iar aceste experiente nu trebuie sa fie costisitoare. Vorbeste-i si canta-i bebelusului tau. Expune-l la lucruri noi, descrie-i ceea ce poate vedea pe fereastra sau la o plimbare prin oras.

Unii parinti cheltuiesc foarte multi bani pe jucarii educationale, filmulete video si cd-uri cu muzica pentru copii. Nu exista inca dovezi solide ca acestea chiar functioneaza. Iar prea multe experiente noi dintr-o data nu vor ajuta la dezvoltarea creierului sau. El are nevoie de timp sa proceseze ce a invatat deja, inante de a fi pregatit pentru ceva nou.

foto: mi9.com/

Creationary, un joc in joc de la Lego... Hotdogs pentru meciurile de fotbal...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x