Antena Căutare

Ce trebuie sa stii despre sarcina ectopica

Medicul Cătălin Haiduc, specialist ginecolog la Maternitatea Filantropia din Bucureşti, explică femeilor însărcinate de ce sunt periculoase sarcinile ectopice.

"Ectopica este sarcina care se localizeaza intr-un alt loc decat cel normal, unde se poate dezvolta in cele mai bune conditii. O sarcina ectopica se poate dezvolta la nivelul trompelor uterine, in cavitatea peritoneala sau, mai rar, in colul uterin", spune medicul Catalin Haiduc. Cele mai frecvente astfel de sarcini sunt cele care se localizeaza la nivelul trompelor uterine. Aceste sarcini pot provoca o serie de complicatii, deoarece in aceasta zona nu au mediul propice de dezvoltare.

Mai mult, sarcina, in incercarea ei de a se hrani, isi trimite "radacinile" la nivelul tesuturilor in care se implanteaza, putand produce rupturi ale acestora si chiar hemoragii", declara medicul specialist. Aceste rupturi pot pune in pericol viata mamei. De aceea, sarcinile ectopice localizate la nivelul trompelor uterine, impun interventii chirurgicale de urgenta, pentru indepartarea lor.
Scopul principal al acestor interventii chirurgicale este de a salva viata mamei.

VERIFICAREA SARCINII, OBLIGATORIE

Medicul Catalin Haiduc le recomanda femeilor carora nu le-a venit menstruatia sa se prezinte la medic. "Un test de sarcina pozitiv si lipsa menstruatiei sunt semne clare ale unui consult ginecologic. Acest consult are scopul de a verifica daca sarcina este intrauterina.

Acest diagnostic se poate stabili cu ajutorul ecografului. In momentul de fata, numarul de sarcini extrauterine depistate inainte de producerea de leziuni este destul de mare, gratie acestei examinari. In urma cu 20-30 de ani, in lipsa ecografului, acest tip de sarcina era descoperite tarziu, cand situatia devenise critica."

INFECTII REPETATE, VINOVATE

Motivul pentru care unele sarcini se pozitioneaza anormal nu este foarte bine stabilit. "Este greu sa stabilim modul in care celula ou este transportata prin trompa uterina si se localizeaza exact in spatiul care ii este cel mai favorabil." Sunt factori favorizanti, printre care infectiile repetate ale trompelor uterine sau lipsa unui "curent" care sa capteze celula ou si sa o plaseze in locul favorabil.

TRATAMENT CHIRURGICAL SI MEDICAMENTOS

In ceea ce priveste tratamentele, acestea depind in primul rand de localizarea sarcinii. Tratamentul traditional este cel chirurgical. Acesta are dezavantajul ca micsoreaza sansele femeii de a ramane insarcinata. "Daca sarcina este localizata pe o trompa uterina, nu este exclusa posibilitatea extirparii acesteia", avertizeaza medicul.

Din cauza acestor dezavantaje, s-au cautat terapii alternative la tratamentul chirurgical. Una dintre ele este operatia laparoscopica, care in loc de extirparea trompei elimina strict sarcina plasata acolo.

Exista si un tratament medicamentos, administrat daca sarcina extrauterina nu e prea mare. "In aceasta situatie, medicamentele opresc sarcina din evolutie si ajuta la resorbtia ei. Acest tip de tratament se face sub stricta supraveghere medicala", adauga ginecologul Catalin Haiduc. Specialistul precizeaza ca exista sarcini extrauterine care se opresc pur si simplu din evolutie, fara sa fie nevoie sa se intervina in vreun fel. Dar si in acest caz pacienta trebuie sa fie permanent supravegheata de medic.

sursa: Jurnalul National

foto: babymoonasia.com

Cand infrumusetarea iti distruge sanatatea... Internetul te ajuta sa te indragostesti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x