Antena Căutare

Cum alegi casa ideală pentru familia ta: 5 sfaturi vitale de care să ții cont înainte să bați palma

Cel puțin o dată în viață, aproape toți românii ajung în pragul unei decizii cruciale, care le poate schimba întreaga viață: achiziționarea unei locuințe. Fie ca este vorba de un apartament sau o casa, dorința de stabilitate și siguranță și simțul proprietății reprezintă valori solide ale românilor. Potrivit unui studiu Eurostat, 96,5% dintre români sunt proprietari de locuințe, în 2018.

Cum alegi casa ideală pentru familia ta: 5 sfaturi vitale de care să ții cont înainte să bați palma
| Sursa: Shutterstock

Cel puțin o dată în viață, aproape toți românii ajung în pragul unei decizii cruciale, care le poate schimba întreaga viață: achiziționarea unei locuințe. Fie ca este vorba de un apartament sau o casa, dorința de stabilitate și siguranță și simțul proprietății reprezintă valori solide ale românilor. Potrivit unui studiu Eurostat, 96,5% dintre români sunt proprietari de locuințe, în 2018.

Până acolo, însă, achiziționarea unei locuințe implică o serie de decizii, de calcule și de analize. Iată ce care sunt pașii importanți înaintea achiziției unei locuințe, cum alegi o casă nouă și cu cine trebuie să stai de vorbă ca să faci cea mai bună alegere:

1. Fă-ți calculele financiare din timp

O casă - fie că e vorba despre un apartament sau o vilă - este una dintre cele mai serioase investiții pe care le poți face de-a lungul vieții. Iar criteriul cel mai important în alegerea acesteia este, de departe, cât de mult vrei să investești pentru a intra în posesia locuinței ideale. În cazul în care ai suma necesară pentru a cumpăra o casă, lucrurile sunt deja mai simple.

Dacă ai de gând să faci un împrumut la bancă, fă-ți calculele înainte să pleci în căutarea casei perfecte. Stabilește-ți o sumă maximă, în funcție de veniturile tale, dar și de planurile de viitor pe care le ai. Rata lunară trebuie să fie de aproximativ 30-40% din totalul veniturilor tale nete. Nu depăși limita, pentru că riști să transformi casa visurilor într-un coșmar financiar.

2. Alege o agenție imobiliară cu experiență

Odată ce ai stabilit care este suma pe care poți sa te bazezi pentru noua ta casă - și aici intră inclusiv banii pentru eventuale investiții și modernizare - e timpul să începi căutările. Dacă vrei să faci asta fără sprijin, poți să iei la rând anunțurile din ziare sau pe cele online. Opțiunile sunt, însă, extrem de numeroase și greu de diferențiat pentru cineva care nu lucrează în imobiliare.

În multe cazuri, însă, nu ai suficient timp la dispoziție ca să bați din poartă în poartă, așa că e indicat să ceri ajutorul specialiștilor. De exemplu, dacă îți dorești o locuință sau o proprietate într-o zonă liniștită, centrală, în imediata vecinătate a unui parc, ia legătura cu o agenție imobiliară specializată în proprietăți high-end.

După ce le-ai oferit toate informațiile necesare despre casa visurilor tale, agenții imobiliari pot să-ți facă o selecție cu cele mai bune proprietăți, în funcție de criteriile alese, salvând astfel timp prețios de căutări.

3. Organizează-ți prioritățile pentru alegerea viitorului cămin

Unii oameni preferă să analizeze fiecare aspect al unei achiziții imobiliare și să pună în balanță argumentele pro și contra. Alții se îndrăgostesc pe loc de prima casă pe care o văd și a doua zi încheie actele de proprietate. Cea mai bună soluție e să știi de la bun început ce cauți.

Fă o listă cu toate lucrurile importante pentru tine și pentru familia ta, începând de la stilul arhitectural și până la planurile de modernizare sau de viitor pe care le ai în minte. Dacă îți dorești o familie numeroasă, caută o locuință cu mai multe camere, chiar dacă la început doar tu și jumătatea ta veți locui în ea.

4. Ține cont de factorii importanți care dau valoare locuinței

Dacă locuiești într-un oraș cu trafic intens, primul criteriu de selecție trebuie să fie locația. Poți să îmbunătățești ulterior locuința, dar gândește-te de la bun început dacă zona în care vrei să te muți e cea mai bună pentru tine și pentru familia ta.

Alte criterii de care trebuie să ții cont:

Zonă în dezvoltare - dacă răspunsul este afirmativ, înseamnă că sunt mari șanse ca prețurile să crească, așa că este o investiție bună. Atenție însă la planurile urbanistice pentru zona respectivă.

Rețeaua de transport - o stație de metrou în apropiere și acces facil la punctele de interes ale orașului sunt esențiale pentru orice achiziție imobiliară.

Restaurante, baruri, magazine – un cartier select, potrivit pentru o investiție, va beneficia de spatii de shopping și de relaxare arătoase, acestea fiind un indicator bun pentru direcția în care se îndreaptă zona în care vrei să-ți cumperi locuința.

Școli, universități, servicii medicale și zone de business - dacă privești spre viitor, trebuie să iei în calcul și distanța de la serviciu până la cea mai apropiata școală sau clinică medicală. O casă superbă aflată departe de toate aceste facilități poate deveni în scurt timp motiv de nemulțumiri.

5. Profită de beneficiile unei expertize tehnice

Dacă dorești un apartament premium într-un ansamblu rezidențial nou, nu uita ca dezvoltatorii se aliniază la cerințele clienților privind calitatea construcției, a materialelor și finisajelor sau la compartimentare. În caz contrar, apelează la un structurist sau la un arhitect pentru a planifica viitoarele modificări sau îmbunătățiri ale apartamentului sau vilei mult visate.

Sursa foto: Shutterstock

5 cele mai mai greșeli pe care proprietarii de case le fac înainte de venirea primelor zăpezi... Calendar ortodox 11 octombrie. Prăznuirea unuia dintre cei 7 diaconi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x