Antena Căutare

Cum sa iti inveti copilul sa devina responsabil financiar

Lumea in care traim se invarte in jurul notiunii de bani. Aproape orice se obtine cu bani, iar copiii invata rapid acest lucru, ca ceea ce isi doresc de la magazinele unde merg cu parintii lor se obtine daca capteaza bunavointa adultilor, dar mai ales daca acestia au cu ce sa ii cumpere jucaria mult dorita.





A invata copilul responsabilitatea financiara ii construieste fundatia necesara de a actiona consecvent si inteligent ca adult. Studiile arata ca acele persoane care au invatat de mici valoarea banilor si cum pot ei fi gestionati, au avut mult mai putine datorii, imprumuturi la banca si au avut mai multe economii.

1. Vorbeste cu copilul tau despre bani cat de timpuriu simti ca se poate

Explica-i despre diversele tipuri de bani care exista, banii de hartie, banii sub forma de moneda, cum se divizeaza sau multiplica banii. Vorbeste-i de importanta ca familia sa plateasca facturile de utilitati si abia dupa aceea sa foloseasca banii pe diverse surse de placeri. Vorbeste cu copilul si sa invete sa compare preturile produselor la magazin ca sa gaseasca cel mai bun deal disponibil.

2. Arata-i copilului cum sa faca un buget

A invata sa bugetezi este o abilitate extraordinara de stiut in viata. Lasa copilul sa te ajute sa tineti impreuna bugetul familiei. Arata-i ce bani are si el la randul lui si invata-l unde si-i poate cheltui sau cum sa si-i economiseasca.

3. Ia cu tine copilul la cumparaturi la supermarket

Explica-i ce multi bani ai pus deoparte din salariul vostru pentru cheltuielile destinate mancarii si a celor trebuincioase casei si care se cumpara de la supermarketuri. Invata-l sa compare preturile aceluiasi tip de produs si sa iti spuna care e cel mai mic pret. Acest lucru il ajuta sa experimenteze cum este sa lucrezi intr-un buget.

4. Ajuta copilul sa aiba proprii lui bani obtinuti printr-o munca

Va pretui cu totul altfel acei bani decat cei primiti cadou de la parinti si va trai experiente inedite intrebandu-se daca sa si-i pastreze sau sa ii cheltuie pe ce isi doreste.

5. Deschide un cont de economii cu banii copilului

Adaugati cate putin cand si cand la el si invata copilul sa isi tina evidenta banilor pe care ii are. Invata-l sa manifeste interes pentru contul lui si cum functioneaza el.

6. Discuta cu copilul despre posibilele pericole ale cumparatului impulsiv

Invata copilul sa faca diferenta intre produsele dorite versus produsele necesare. Asigura-te ca cel mic a inteles ca in cazul in care un anumit produs este prea scump, el poate fi cumparat alta data dupa ce isi mai face economii decat sa intre la datorii si sa il cumpere pe loc numai pentru ca vrea si il doreste nespus.

7. Plateste copilul pentru ca face munci in jurul casei

Asta il va ajuta pe copil sa devina o persoana etica. Asigura-te mai ales ca il platesti pe copil dupa ce si-a facut treaba si inca bine, ca sa inteleaga si valoarea lucrului bine facut.

Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: milwaukeemamas.com

Alimentatia copiilor: sare multa, viata scurta... VIDEO! Reteta: Paste cu scoici...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x