Antena Căutare

Cum se vindeca fobia de scoala

Marie-France Le Heuzey este practiciana in cadrul serviciului de psihopatologia copilului si adolescentului la Spitalul Robert Debre. Este coautor al lucrarii "Fobia scolara" (Editia Josette Lyon). Si tot "fobia scolara" este tema interviului publicat recent in L'Express.

Mecanismele care se pun in miscare sunt foarte variate. Unul dintre ele este teama de separare, in cazul copilului care nu poate sta departe de familia lui, in cazul copilului care a suferit o agresiune pe drumul spre scoala sau chiar in incinta scolii. Fobia de scoala apare si la copilul care pur si simplu se teme de privirile celorlalti copii. Exista si o anxietate de performanta intalnita la copilul care persista in rezultate slabe la invatatura.


Specialistul este de parere ca, in cazul fobiei de scoala, rolul parintilor este esential si porneste de la stabilirea comunicarii cu copilul si cu scoala pentru a intelege corect fenomenul. Fobia scolara are nevoie de suport psihologic specializat. In cazurile extreme, "cronice" - tineri care s-au despartit de scoala de mai multe luni sau chiar de ani - este necesara spitalizarea cu scopul de a depista factorul primordial, care este la originea acestui fenomen. Aceasta perioada ar putea permite reacomodarea copilului cu statutul de elev.


Psihilogul Marie-France Le Heuzey insista pe prevenirea instalarii acestui fenomen, ideal fiind ca, in cel mai scurt timp, copilul sa revina la scoala. Cu cat absenta este mai mare, cu atat revenirea este mai dificila. De asemenea, este important ca parintii sa manifeste o atitudine pozitiva fata de scoala si de cadrele didactice. Unele remarce de genul "profesorul tau e un prost", "invatatoarea ta e foarte slaba" contribuie la diminuarea prestigiului cadrelor didactice si a respectului copilului fata de acestea. Pe de alta parte, copilul nu trebuie, intr-o maniera abuziva, bombardat cu amenintari, cum ar fi "vei vedea tu ce sever este profesorul tau!". Asemenea amenintari nu fac decat sa adanceasca si mai mult teama copilului de a merge la scoala.

La intrebarea jurnalistului privitoare la o eventuala crestere a fenomenului numit fobia de scoala, Marie-France Le Heuzey spune ca nu dispune de cifre. "Dar, potrivit statisticilor Ministerului Educatiei, in Franta este in crestere absenteismul scolar. De altfel, presedintele Frantei invoca sanctionarea parintilor in cazul absenteismului scolar. Insa Marie-France Le Heuzey considera ca "sanctionarea parintilor nu este o solutie.

Insa sensibilizarea acestora este o problema reala. Fara aportul lor, nu pot fi ajutati copiii afectati de fobia scolara". Intr-un amplu studiu consacrat acestui fenomen, doctorul Simona Maria Diaconu, psihiatru pediatrie, spune: "Cand refuzul scolar devine destul de sever, astfel incat sa fie considerata o tulburare si dureaza de mai multe saptamani, prognosticul este inca bun, daca se intervine cu terapie si tratament".

Doctorul Diaconu stabileste in acelasi studiu cateva cauze comune de refuz scolar: un parinte bolnav (surprinzator refuzul apare dupa insanatosirea parintelui), divortul sau conflictele intre parinti, decesul unei persoane iubite din familie, mutarea frecventa de la o scoala la alta, schimbarea frecventa a domiciliului, gelozia ca unul dintre frati ramane acasa, parinti hiperingrijorati de copilul lor.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: leadingfamilies.com

FOTO! Serialul Hellcats are premiera miercuri... Probleme ce intervin in dezvoltarea tinerilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x