Antena Căutare

De cate ore de somn ai nevoie?

Somnul ramane una dintre cele mai complexe probleme ale stiintei. Studii­le si teoriile de pana acum nu au ofe­rit un raspuns exact si complet la intrebari sim­ple, cum ar fi, de pilda, de ce avem ne­voie de somn, de ce ne e greu sa ador­mim uneori, de ce dormim prea mult sau prea putin sau cum se reflecta somnul in viata si activitatea noastra, in per­for­mantele fizice si intelectuale si chiar in veniturile familiei.

Cele mai recente studii legate de du­rata ideala a somnului arata ca aceasta ar fi intre 6,5 si 7,5 ore pe noap­te, iar persoanele care au un asemenea program de somn traiesc mai mult de­cat cele care dorm mai putin sau dorm mai mult de 8 ore.

Relatia intre durata somnului si ris­curile pentru organism ale unei durate mai mici sau mai mari a somnului de noapte este explicata si exemplificata tot cu ajutorul statisticilor. Mecanisme­le biologice ale acestei legaturi sunt in­sa prea putin elaborate stiintific si nu par sa fie confirmate ca „reguli", exis­tand in continuare surprize.

Gasirea numarului ideal de ore

Una dintre acestea este faptul ca, potrivit studiilor de ultima ora, riscurile pentru sanatate in­cep dupa 8 ore de somn. Unii cer­ce­ta­tori au ajuns la concluzia ca somnul de 8 ore sau de peste 8,5 ore ar fi mai peri­cu­los pentru sanatate chiar decat cel de 5 ore. Specialistii au asociat aceste du­ra­­te cu riscul aparitiei mai multor afec­ti­­uni, intre care oboseala cronica, obezi­ta­­tea, diabetul si bolile cardiovasculare.

Articolul continuă după reclamă

In studiile expertilor, morbiditatea ce ar avea legatura cu durata somnului este reprezentata printr-un grafic in forma de „U", indicand ca atat somnul de scurta durata cat si cel in exces duc deopotriva la aparitia diferitelor afectiuni. Punctele „joase" se afla in jurul duratei de somn de 7 sau 8 ore, dar si in jurul celei de 6 sau 9 ore.

Insa aceste date nu sunt la fel de clare cum sunt, de pilda, statisticile despre morta­litate, explica specialistul american Daniel Kripke, director de cercetare la Scripps Clinic Sleep Center din La Jolla (California).

Fiecare individ are propriul sau ritm

In 2002, el a comparat rata mortalitatii a peste un milion de ame­ricani care participasera la un studiu privind prevenirea cancerului si raspunsesera, intre altele, si la intrebarea cate ore dorm pe noapte, cu alte studii facute in Europa si estul Asiei.

Kripke a ajuns la concluzia ca se poate specula pe aceasta tema si ca trebuie sa recunoastem in acelasi timp ca nu sunt intelese complet motivele pentru care persoanele care dorm intre 6,5 si 7,5 ore pe noapte traiesc mai mult. „Nu stim inca exact care este cauza si care este efectul.

Si nu stim nici daca o persoana care doarme putin ar avea sanse sa traiasca mai mult daca va dormi mai mult, si nici daca o persoana care doarme prea mult, va trai si ea mai mult daca isi va pune ceasul sa sune mai devreme. Ne-am gandit sa facem studii mai complexe ca sa putem raspunde la aceste intrebari", a explicat Kripke.

Citeste si Jurnalul National

Foto: understanding-sleep-disorders.com

VIDEO! Tratamente spa, cu specific de Halloween... Cum sa ai o locuinta eco...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x