Casa, care este situata pe o strada agitata din centrul Londrei, fusese convertita in trei apartamente si nu mai fusese reabilitata de mai bine de 40 de ani. Majoritatea peretilor erau improvizati si, desi arata ca o cenusereasa, avea potentialul de a se transforma intr-o veritabila printesa.
De cum patrunzi in casa, holul iti sopteste ca te afli intr-un spatiu special, respectat si iubit de catre proprietarii sai. Podeaua este originala, iar scara este decorata cu panza vintage de la Roger Oates Design.
Canapeaua pictata, care este din secolul al XIX-lea, a fost achizitionata de la un targ de antichitati. Peretii holului au fost pictati cu o nuanta deschisa de albastru. Multe dintre elementele decorative sunt cele originale. Catelul din fotografie, insa, este contemporan cu noi.
AJUTOR DE SPECIALITATE
Si un proprietar priceput. Asta isi doreste o casa din anul 1760. Pentru familia Penn, decizia de a cumpara aceasta casa a fost motivata de dragoste la prima vedere. Apoi, au inceput reconditionarea.
Dupa ce au indepartat podelele irecuperabile si au construit un nou acoperis, a intervenit designerul de origine africana Grant White, care a demarat transformarea radicala a casei cu nuante de albastru, argintiu si turcoaz.
"Este nevoie de un om cu viziune ca sa transformi, in mai putin de un an, o casa din anul 1760 intr-un camin elegant de secol XXI. Dar detaliile arhitecturale intacte si proportiile generoase ale incaperilor au tinut cu noi", marturiseste designerul.
DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE
Factorul decisiv care a determinat familia Penn sa se avante in renovarea acestei case foarte speciale a fost chiar primul moment in care au trecut pragul casei "A fost pur si simplu dragoste la prima vedere.
Am vazut aceasta proprietate de secol XVIII pe din afara si m-am gandit ca nu are cum sa arate la fel de bine si in interior. Dar in momentul in care am facut primul pas in casa am stiut ca aceasta este aleasa, ca nu voi mai avea nicioata nevoie de alta casa", marturiseste Georgie, rosind ca o adolescenta. "
Renovarea unei case cu persoalitate, ne-am dat seama, nu este atat de dificila pe cat pare pentru ca locuinta insasi iti dicteaza pasii care trebuie urmati. Trebuie doar sa-i dai crezare si sa nu fii incapatanat. Daca iti pasa cu adevarat de ea, nu ai cum sa dai gres".
"Cand am cumparat casa, familia si prietenii erau scandalizati. Traiam parca o poveste de dragoste interzisa de parinti" isi aduce Georgie aminte. Zambeste. Dar, cu ajutorul arhitectului Andrew Wilson si cu simtul artistic al designerului Grant, munca a progresat rapid. Grant povesteste ca la un moment dat casa se afla intr-un stadiu de demolare atat de avansat incat puteai sa stai la subsol si sa vezi cerul printre gaurile plafoanelor.
"Am vrut sa pastrez atmosfera linistita, cea care le-a facut cu ochiul de prima data celor din familia Penn", ne mai povesteste Grant. Pentru asta a adoptat o cromatica subtila si calda, reusind sa puna in valoare parfumul perioadei din care face parte locuinta. Inca de la inceput Georgie si Grant s-au focusat pe nuante de albastru deschis, argintiu si gri. "Stilul este un melanj intre stilul scandinav, cel frantuzesc si stilul conacelor italiene," spune Georgie.
CAUTARI NEINCETATE
Georgie si Grant au scotocit prin magazinele vintage, targurile de vechituri si magazinele de antichitati. Au cautat textile decolorate, materiale simple, tesaturi vintage. Panza bennison cu motive florale parea mult prea noua, asa ca au antichizat-o cu ceai.
Este o solutie care se foloseste frecvent pentru tesaturi: se toarna ceai pe material in repetate randuri, se lasa sa se usuce si se clateste. Draperiile vechi din damasc, care si-au gasit locul in salon, sunt lucrate manual si au fost gasite intr-un magazin de antichitati din Italia. "Aceasta casa, desi pare impozanta, este foarte intima.
Salonul poate fi grandios, dar gasesti aici si paturi sub care se pot ascunde copiii", comenteaza Georgie. in bucatarie gasesti o masa veche care te surprinde prin dimensiunile sale generoase, iar apoi dai cu ochii de o sera inundata de lumina. Fiecare colt este o surpriza placuta.
Blaturile din bucatarie sunt din marmura alba, un detaliu la care Georgie a tinut foarte mult. "Italienii folosesc marmura de sute de ani" ne explica ea. Acest mix de vechi si nou, de grandios si umil, este secretul acestei case minunate, care impresioneaza prin linistea aproape palpabila a spatiului.
Casa este plina de tablouri, poze de familie si carti, ceea ce face ca mobilierul in stilul Louis XVI-lea si candelabrul din cristal frantuzesc sa fie mai putin impozante. Usile sunt din lemn de mahon, iar clantele din alama cu modele elaborate sunt, in mare parte, originale. in procesul de reconditionare a unei case de patrimoniu trebuie sa recuperezi tot ce poti din elementele originale.
Daca podelele sau lambriurile mai pot fi reconditionate, atunci trebuie sa depui efortul de a le readuce la viata. Chiar daca este mai simplu sau mai ieftin sa alergi la un magazin si sa dai comanda de unele noi. Sunt case cu istorie, pe care, daca nu le acorzi timpul si atentia necesara, le stergi definitiv povestea vietii.
Bucataria cu fata de teracota
Cu rafturile sale deschise si faianta de teracota, bucataria are un aer rustic, calduros. Etajerele din lemn au fost realizate de George Cornish>, vopsite apoi in ocru si innobilate cu blaturi din marmura alba. Candelabrul din metal pictat este frantuzesc si ofera spatiului un aer boem. O arcada ampla face legatura catre sera, care a fost proiectata de arhitectul Andrew Wilson. Comodele si dulapurile de bucatarie sunt pline cu portelanuri fine, accesorii din alama si antichitati.
Si in camerele copiilor gasesti acesorii si piese de mobilier de colectie. Intr-o casa reconditionata in care pana si jucariie copiilor sunt din secolul al XVIII-lea, nu este greu de ghicit ca proprietarii sunt maestri ai detaliilor.
sursa: Good Homes Romania