Un nou concept gastronomic
Gastronomia moleculara este considerata o noua disciplina gastronomica, bazata pe aplicarea principiilor stiintifice in bucatarie. Ea se afla la granita dintre stiinta, arta si gastronomie, intrucat foloseste cele mai noi descoperiri ale fizicii si chimiei pentru a obtine preparate spectaculoase. Mecanismele prin care se transforma unele ingrediente in meniuri clasificate de unii drept „socante" (desigur, intr-un sens bun) sunt studiate pana la cel mai mic detaliu si aplicate cu precizie stiintifica. Spumele, cremele, emulsiile, aromele, texturile nascute din practica gastronomiei moleculare sunt considerate adevarate experimente de laborator.
Cu ce ingrediente lucreaza?
Daca te astepti ca noutatea adusa de gastronomia moleculara sa fie o mirodenie minune sau o specie rara de legume, te inseli. In acest nou domeniu gastronomic se folosesc substante si procedee pur chimice: oxigenul, gazele inerte, reactiile chimice, temperaturile inalte, nitrogenul lichid, vidul. De exemplu, o mancare tratata cu nitrogen lichid descompune un preparat in molecule si apoi il recompune la loc. Asa a devenit posibila obtinerea unei omlete sau a unei salate de cartofi sub forma unei creme.
Forme socante, gust neschimbat
Care poate fi senzatia pe care o ai atunci cand mananci piept de pui preparat ca o crema? Cu siguranta ca pare ciudat sa servesti puiul ca pe un desert si totusi gustul sa fie acelasi: de pui. Cu alte cuvinte, preparatele din gastronomia moleculara nu cauta sa schimbe gustul, ci sa obtina forme socante, spectaculoase, care sa ne ofere in primul rand un spectacol vizual.
De la caviar virtual la inghetata fierbinte
Daca iti place sa incerci preparate si texturi noi, nu ezita sa le testezi pe cele create de gastronomia moleculara: ravioli de mango, caviar de Campari, corale de ciocolata neagra cu spuma de capsuni efervescenta, inghetata fierbinte, spuma de trufe, spuma de cartofi cu aroma de vanilie. Nu te gandi ca le gasesti oriunde. Sunt doar cateva restaurante in lume care fac preparate moleculare, iar Ferran Adria (Spania) si Heston Blumenthal (Anglia) sunt cei mai renumiti bucatari carese ocupa de gastronomia moleculara.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: flipyourbrain.com