S-a optat pentru acest gen de eveniment caritabil intrucat cabinetele de kinetoterapie sunt intr-un numar redus la nivelul Iasului si de cele mai multe ori tarifele sunt excesiv de mari, mai ales in randul parintilor cu posibilitati materiale mai reduse. In plus, din cercetarile efectuate la nivel de judet Iasi, s-a constat ca exista prea putine cabinete de kinetoterapie pentru micutii pacienti.
Obiectivul echipei Synaptico este de a concepe un spatiu dedicate in exclusivitate copiilor cu un decor prietenos care sa ajute la confortul si starea psihica pozitiva a micutilor. Tarifele pentru acest gen de recuperare se incadreaza de regula intre 30 si 60 de lei, o suma considerabila daca luam in calcul faptul ca de regula este necesara o sesiune a cate 20 de sedinte pentru o vindecare adecvata.
O viata normala cu ajutorul kinetoterapiei
"Toti oamenii mari au fost mai intai copii, dar putini dintre ei isi mai aduc aminte" spunea la un moment dat Antoine de Saint-Exupery. Astfel ca putin oameni mari isi aduc aminte de visele si sperantele pe care le aveau in copilarie si mai putini se pun in pielea piticilor de astazi. Cu atat mai dificile sunt situatiile in care se nasc copii cu nevoi speciale care necesita mai multa atentie si grija din partea societatii. In cele mai bune cazuri exista o familie care ii sustin moral si financiar pentru reabilitare si integrare intr-o societate care sufera la randul ei de multe neajunsuri.
Dar ce se intampla daca aceasta familie lipseste? Probabil solutia micutului ar fi sa-i scrie Mosului sau Iepurasului o scrisoare in care sa le ceara sansa de a fi un copil normal. Si aici mosul reprezinta fiecare adult din jurul sau intrucat problemele neuromotorii pot fi vindecate prin sedinte de kinetoterapie personalizate in functie de nevoile si varsta copilului.
Kinetoterapia sau gimnastica medicala are ca principiu exercitiile fizice in scop terapeutic. Trateaza numeroase afectiuni avand la baza diferite programe alcatuite individual in functie de tipul de boala si de evolutia sau involutia acesteia. Prin kinetoterapie - gimnastica medicala - se pot corecta posturile anormale ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioze, cifoze sau lordoze.
Kinetoterapia este o terapie de lunga durata si cere din partea micului pacient perseverenta. Kinetoterapeutul trebuie sa isi sustina permanent pacientul. Inventivitatea si creativitatea acestuia pot transforma exercitiile kinetoterapeutice in adevarate ore de joaca, iar copiii devin motivati pentru a reveni la tratament.
Kinetoterapia are ca rezultate :
• castigarea mobilitatii articulare normale pierdute in urma unei imobilizari post-fractura
• normalizarea tonusului muscular
• antrenarea intregului corp in miscare si pregatirea organismului copilului pentru efort
• formarea obisnuintei unor miscari corecte si coordonate
• corectarea deformarii coloanei vertebrale, datorate pozitiei incorecte a micutilor in banca sau pe scaun in timpul pregatirii lectiilor
• tratarea afectiunilor aparatului locomotor: luxatiile congenitale de sold, platfusul, "genunchi in X"
• corectarea atitudinilor posturale vicioase si a modificarilor de ax ale coloanei vertebrale deja instalate
Copiii cu afectiuni din sfera neurologic - hemipareze, parapareze - pot beneficia de asemenea de rezultatele pozitive ale kinetoterapiei. Rahitismul, obezitatea si alte afectiuni metabolice se pot trata, de asemenea, prin kinetoterapie.
Sursa: Antena3