Înălțarea Sfintei Cruci se cinstește anual pe data de 14 septembrie, potrivit caledar ortodox. Află ce obicei trebuie să respecți pentru avea noroc la bani și belșug în casă.
Sărbătoarea a fost instituită în urma a două evenimente importante: Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și Înălțarea Crucii în văzul poporului, pe 14 septembrie anul 335.
Această sărbătoare amintește de un eveniment important din viața Sfinților Constantin și Elena. Se spune că în ajunul luptei cu Maxenţiu, un duşman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia "Prin acest semn vei invinge". Împăratul a învins, iar mama lui, după izbândă, a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota.
Pentru a afla care este crucea adevărată pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tâlharilor, patriarhul Macarie a ordonat ca o femeie moartă să fie atinsă de cruci. Se spune că femeia a înviat atunci când s-a atins de cea de-a treia cruce, cea a lui Iisus Hristos.
Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Poezia care alină orice suferință
14 septembrie, obiceiul care îți aduce noroc la bani și belșug
Ziua Crucii este consideară dată ce vesteste sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează aceasta zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui.. În popor se crede că în această zi şerpii şi alte reptile încep să meargă în ascunzişurile subterane, unde vor hibernă până în primăvară următoare.
De ce de Ziua Crucii se sfințesc monedele?
Se crede că monedele care se sfinţesc în această zi şi sunt păstrate în portofel împreună cu o cruciuliţă aduc noroc la bani, belşug şi spor în muncă de fiecare.
Citește și: Calendar ortodox 14 septembrie. Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci