Antena Căutare

Invata sa nu te mai certi cu cel mic

Numai cine nu are copil in ziua de azi nu stie cat este de greu sa-ti impui punctul de vedere in fata lui. Personalitatea puternica a celor mici ii agaseaza de multe ori pe parinti si, la limita rabdarii, pornesc un razboi al nervilor din care de obicei ies infranti.

Se pare insa ca este foarte simplu sa-i „imblanzim". Totul este sa schimbam tactica si mai ales tonul. Iata ce recomanda Dr. Fred Zelinger, psiholog in Cedarhurst, New York (SUA).

Problema: Copilul nu face treburi casnice

Solutie: Curatenia in camera sau aranjatul mesei nu sunt lucruri negociabile. Fac parte din realitatile familiei. Dati-i atributiuni mici in fiecare zi. In functie de varsta copilului acestea pot fi de la stransul jucariilor la facutul patului sau spalatul vaselor. Pe saptamana poate avea o sarcina mai grea cum ar fi dusul gunoiului sau cumparatul painii. Explicati-i ce are de facut si pana la ce ora are „dead-line". Daca nu o face, atunci va primi o pedeapsa (nu este lasat la televizor sau nu este lasat afara). Evitati critica. In loc sa-i spuneti „Vezi ca n-ai facut bine patul", incercati „Sunt foarte multumita ca ai facut patul, dar ai grija data viitoare sa intinzi mai bine patura" etc.

Problema: Copilul se trezeste tarziu si iar o sa ajungeti tarziu la scoala

Solutie: Trezitul de dimineata poate fi o adevarata pascoste. Sunt atat de multe de facut intr-un timp atat de scurt. Pachetul pentru tine, pentru sot, pentru cel mic, hainele pentru fiecare in parte. Ca si cand toate astea n-ar fi de ajuns, mai ai si un copil care abia reuseste sa se imbrace si de fiecare data intarziati la scoala, iar mai apoi tu la serviciu. In loc sa tipi la copil ca nu s-a imbracat si ca iar o sa intarziati, ceea ce o sa-l faca sa te ignore complet, mai bine ignora-l tu. Cu siguranta n-o sa-i convina sa-l iei descult pe scari, spunandu-i ca o sa aiba timp sa se incalte in autobuz sau in autoturism.

Problema: Copiii vostri se cearta pe jucarii si isi spun vorbe urate

Solutie: In nici o familie nu trebuie tolerate jignirile sau agresiunile verbale. De nici un fel, cu nimeni din familie sau cu oricine altcineva. Daca-i auziti vorbind urat, luati-i pe amandoi si explicati-le ca pot rani sentimentele celorlalti cu vorbele lor, ca este normal sa aiba sentimente de suparare/frustrare numai ca acestea trebuie exprimate in alt mod. Ei invata astfel ca isi pot exprima sentimentele fara sa raneasca pe cei din jur.

Problema: Copilul refuza sa manance fructe si legume

Solutie: Nazurile la mancare sunt o problema frecvent intalnita. Nu-i fortati sa manance ceva ce nu vor. Le veti crea o adversitate si mai mare fata de respectivele alimente. Dati-le exemplu. Nu puteti sa fortati un copil sa manance rosie, de exemplu, daca voi nu mancati. Vazandu-va pe voi ca va infruptati din diverse fructe si legume, mai tarziu va fi tentat sa incerce singur.

Citeste si Sfatul Parintilor!

Foto: medimanage.com

40 de ani - varsta la care esti cel mai destept... Cum ajuti copilul sa mearga...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x