Antena Căutare

Locuinta ta: sistemele de incalzire pot avea efecte nocive asupra sanatatii

Incalzitoarele care ard direct combustibili precum gaz, lemn, motorina pot influenta intr-o mare masura calitatea aerului in locuinta dumneavoastra. Arderea genereaza apa, dioxid de carbon, precum si o serie de compusi chimici ce difera de la un combustibil la altul.

Desi CO2 nu este toxic, la niveluri ridicate ale concentratiei, poate cauza somnolenta si dureri de cap. Daca incalzitoarele sunt prost intretinute sau utilizate incorect, poate aparea monoxidul de carbon, care este foarte toxic. O alta cauza a aparitiei CO2 este infundarea sau defectarea cosului de evacuare. Utilizarea detectoarelor de dioxid de carbon poate preveni situatiile periculoase.

Un alt semn de functionare defectuoasa a incalzitorului este formarea excesiva de funingine. Gazul metan si motorina produc oxizi de azot (NOx) care in cantitati mici nu sunt periculosi. La concentratii mari, insa, pot aparea iritatii ale ochilor, nasului sau ale gatului.

Incalzitoarele cu cos de evacuare elimina aceste gaze in exterior fara a vicia aerul din interior. In schimb, apar efectele poluarii atmosferei, oxizii de azot fiind responsabili pentru aparitia norilor de fum si, implicit, a ploilor acide (acid azotos si azotic). Scaparile de gaz pot duce la izbucnirea de explozii distrugatoare. De aceea, instalarea unui detector de gaz atentioneaza in cazul aparitiei gazului metan in atmosfera.

Incalzitoarele portabile, fara cos de evacuare, elimina gazele arse in locuinta. Daca incinta nu este ventilata, vaporii de apa produsi prin ardere se pot condensa pe tavan si pereti. Suprafetele umede constituie un mediu favorabil dezvoltarii mucegaiurilor. Umiditatea ridicata contribuie de asemenea la diminuarea confortului termic.

Articolul continuă după reclamă

Un incalzitor portabil modern cu gaz trebuie sa contina in scopuri de siguranta: un senzor de epuizare a oxigenului in locuinta ODS (Oxygen Depletion Sensor), flacara de veghe si intrerupator automat in caz de avarie. Este important ca aceste incalzitoare sa fie bine intretinute pentru a functiona in conditii de siguranta maxima.

La incalzitoarele cu lemne, arderea produce un cocktail de compusi chimici (gaze si particule). Oricat de sofisticate ar fi, dispozitive in cauza elibereaza in interior cantitati mici din aceste substante. De aceea trebuie avut grija ca incaperea respectiva sa fie bine ventilata, lemnele sa fie bine uscate si sa nu fie vopsite sau impregnate.

INCALZIREA SI MEDIUL INCONJURATOR

Oricare ar fi incalzitorul folosit, functionarea lui se bazeaza aproape intotdeauna pe arderea unui combustibil - fie in locuinta dumnevoastra fie intr-o centrala. Utilizarea energiei electrice este mai poluanta decat arderea directa de combustibili. In Romania, cea mai mare parte a energiei electrice este produsa prin arderea combustibililor fosili (gaz, carbune, petrol), determinand emisii de CO2.

Pentru fiecare unitate de energie electrica se utilizeaza cam 3 unitati de combustibil, ceea ce duce la eliberarea a cca. 1Kg de dioxid de carbon. Incalzitoarele cu gaz produc caldura prin arderea directa a combustibilului, fara faza intermediara, generatoare de electricitate. Dintr-o singura unitate de gaz ars rezulta intre 0.7-0.9 unitati de caldura in functie de randamentul incalzitorului, si 0.25Kg de dioxid de carbon.

Este evident ca procesul este mult mai eficient. Se poate spune ca incalzirea cu gaz produce doar 1/4-1/3 din gazele cu efect de sera rezultate din incalzirea electrica. Exista totusi o exceptie de la aceasta regula: aerul conditionat cu ciclu reversibil. Acestea genereaza de doua-trei ori mai multa caldura decat incalzitoarele electrice directe cu aceeasi putere nominala.

O unitate de caldura produsa de AC reversibil genereaza cam 0.4kg CO2. Incalzitoarele portabile consuma de obicei mai putina energie decat incalzirea centrala pentru ca sunt folosite pentru suprafete mici si pentru perioade scurte de timp.

Prin urmare, emisia de CO2 este mica. Dar, daca incalzitoarele portabile si in special cele electrice sunt folosite timp indelungat pentru suprafete mari, consumul de energie electrica sau de combustibil creste, cheltuielile vor fi pe masura, iar emisia de gaze cu efect de sera va fi mare. In unele tari exista posibilitatea de a achizitiona si folosi energie electrica din surse regenerabile (solara, eoliana, biogaz). Utilizand „Energia Verde" (Green Power) pentru actionarea aparatelor electrice, se reduc substantial emisiile de gaze cu efect de sera.

citeste si Jurnalul National

foto: acottageindustry.typepad.com

Romania e prima in Europa la mortalitate infantila... Studiu: Copiii din tarile dezvoltate traiesc mai mult...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x