Abia daca gasesti o mingiuta pentru un copil mic, care sa nu zornaie sau sa nu aiba incorporate in ea diverse mecanisme prin care copilul nu trebuie neaparat sa se joace, cat sa invete ceva. Dispare treptat jocul de dragul jocului, iar bebelusii sunt de mici pusi in fata unor dvd-uri de tipul "baby Einstein", asculta Mozart si fiecare zi reusita este aceea in care cel mic invata ceva nou.
Aceste lucruri nu sunt rele in sine, dar nici atat de benefice pe cat li se face reclama. Copiii invata multe lucruri in mod simplu si natural, dar mai ales cand li se acorda atentie, li se vorbeste si cineva se joaca impreuna cu ei.
Nu conteaza atat de mult jucaria folosita, cat interactiunea pe care cel mic o are cu parintii sai, vocabularul pe care acestia il folosesc cu el, cuvinte cat mai diverse, modalitati de a-l stimula si a-l face sa se implice, sa incerce lucruri noi folosindu-se de imaginatie.
Multe dintre jucariile de acum ofera insa prea multi stimuli unui copil mic. Bebelusii de multe ori se plictisesc de un lucru si trec la urmatorul, iar parintii investesc incontinuu in jucarii carora li se face o reclama agresiva. Acum multe fac parte din gama celor educative, acest din urma cuvant fiind menit sa acorde mai multa importanta unui ursulet de plus care canta, decat ar primi in mod normal.
Parintii observa de altfel ca bebelusii prefera de multe ori o paturica, un ursulet sau un obiect banal de prin casa, decat lucrurile colorate si tipatoare care li se pun in fata. Cei mici isi imita parintii si vor fi atrasi de chei, telefoane, laptopuri, dar si de jucariile simple pe care le pot manevra cu usurinta.
Foto: http://www.guashan.com
Cum sa obtii mai multi nutrienti din ceea ce mananci (partea I)... VIDEO! Branduri noi in Romania...