Antena Căutare

Ochelarii de soare trebuie purtati si iarna

Medicul oftalmolog Ruxandra Simionescu, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, vorbeste despre afectiunile oculare ce ar putea fi cauzate de frig, soare sau zapada.

„In sezonul rece, cele mai frecvente afectiuni oculare sunt conexe virozelor respiratorii. Astfel, racelile puternice sau gripa pot cauza o secretie abundenta a glandelor lacrimale (catar conjunctival) sau dureri la nivelul globilor oculari. De asemenea, frigul, razele UV reflectate de zapada si vantul pot provoca asa-numita «oftalmie de zapada», caracterizata prin inrosirea conjunctivei (membrana transparenta ce imbraca globul ocular), acumulari locale de lichide (edeme), cu lacrimare abundenta si senzatie de «nisip in ochi». Aceasta este o afectiune lipsita de complicatii care se rezolva in 2-3 zile. Exista persoane care au o sensibilitate crescuta la frig si care fac reactii asemanatoare cu cele alergice, manifestate prin lacrimare si jena oculara", spune medicul Ruxandra Simionescu.

„Insa, de departe, cele mai grave probleme sunt arsurile solare la nivelul globului ocular, in special la nivelul retinei. Printre simptomele temporare, care se manifesta intr-un interval de 8-12 ore de la expunerea la soare, se numara: afectarea vederii centrale, senzatia de «nisip in ochi»; nevoia de a clipi excesiv; lacrimarea; toleranta redusa la lumina puternica; ochii inflamati.

De asemenea, din acelasi motiv, miscatul ochilor si clipitul devin foarte dureroase. In functie de intensitatea arsurii, simptomele sunt mai mult sau mai putin reversibile. Cel mai frecvent sunt afectate persoanele care practica sporturi de iarna - schi, patinaj -, mai ales la altitu­dini mari in conditii de soare puternic si zapada, fara a avea o protectie eficienta impotriva razelor UV.

Pentru evitarea unor astfel de probleme, medicul consultat de Jurnalul de sanatate recomanda purtarea ochelarilor de soare in timpul iernii. „Nu orice tip de ochelari este bun. Cei din plastic sunt total nefolositori, astfel ca pentru o protectie eficienta, sunt indicati ochelarii cu lentile cu filtru UV, polarizate. Purtatorii de lentile de contact trebuie sa utilizeze ochelari de soare, deoarece lentilele de contact nu protejeaza impotriva frigului si a radiatiilor UV decat partial, in functie de tipul de lentile folosit."

Articolul continuă după reclamă

Medicul Ruxandra Simionescu precizeaza ca persoanele cu ochi deschisi la culoare - albastri sau verzi - suporta mai greu simptomatologia oftalmiei de zapada.

O vreme deosebit de geroasa, cu temperaturi cu mult sub zero grade, poate cauza inghetarea secretiilor lacrimale. Tot conditiile meteorologice nefavorabile (vant puternic si uscat) pot favoriza evaporarea secretiilor lacrimale si senzatia de ochi uscat.

„In perioade cu vant puternic si vreme uscata sufera persoanele care au deja sindromul de ochi uscat, pentru ca simptomele se acutizeaza", mai precizeaza medicul oftalmolog.

Important!

- In perioada iernii, purtatul ochelarilor este o necesitate, nu un moft. MotivulA Lumina soarelui este reflectata de zapada.
- Alpinistii, dar si persoanele care schiaza la altitudini inalte trebuie obligatoriu sa poarte ochelari de protectie pentru ca radiatiile ultraviolete sunt foarte puternice.
- Protectia ochilor, cand mergem pe zapada, este necesara si pe vreme innorata, nu doar atunci cand soarele straluceste puternic.

Citeste si Jurnalul National

Foto: corbisimages.com

Spiridusi, reni si ponei la Atelierul lui Mos Craciun... Alimentatia nou-nascutului...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x