Antena Căutare

10 reguli obligatorii la spovedanie. Părintele Argatu expllică ce nu se face la mărturisire

Potrivit Calendarului Ortodox 2018, ne apropiem de finalul Postului Craciunului iar pe langa preocuparea de a prepara cele mai delicioase mancaruri, credinciosii se mai ocupa si de suflet. Parintele Ilarion Argatu explica 10 reguli obligatorii la spovedanie.

Potrivit Calendarului Ortodox 2018, ne apropiem de finalul Postului Crăciunului iar pe lângă preocuparea de a prepara cele mai delicioase mâncăruri, credincioșii se mai ocupă și de suflet. Parintele Ilarion Argatu explică 10 reguli obligatorii la spovedanie.

Spovedania este o Taină a Bisericii prin care ni se iartă păcatele. Dacă am păstra în noi curățenia și sfințenia pe care o dobandim la Sfântul Botez, poate n-ar mai fi nevoie de spovedanie. Așa însă, când copiii cresc mai mari de șase-șapte ani, încep să facă fel de fel de păcate, de greșeli din ce în ce mai mari - toate obrăzniciile. Și de aceea, la șapte ani copiii trebuie să vină să se spovedească.

Părintele Ilarion Argatu, o viață de sfânt

10 reguli obligatorii la spovedanie. Părintele Argatu expllică ce nu se face la mărturisire

Părintele Ilarion, pe numele său de botez, Ioan, s-a născut la 2 august 1913, în localitatea Valea Glodului, comuna Vultureşti, judeţul Suceava, şi a trecut în nefiinţă la 11 mai 1999, la Mănăstirea Cernica. Preot ortodox, renumit pentru slujbele de exorcizare pe care le-a ţinut în Europa şi America, după 1990, părintele Argatu a fost deshumat în 2005, iar trupul său a fost găsit aproape intact. Arhimandritul Ilarion Argatu a trecut la cele veşnice la data de11 mai 1999, la vârsta de 86 ani. A cerut să fie înmormântat în comuna Boroaia, acolo unde a ridicat, cu eforturi inimaginabile, o frumoasa biserică şi unde a slujit mulţi ani ca preot. A fost înmormântat într-o criptă săpată în pronaosul bisericii alături de soţia sa.

În timpul vieții sale, Părintele Ilarion Argatu a lăsat numeroase învățături pentru a duce o viață de creștin în adevăratul sens al cuvântului. Câteva dintre aceste învățături sunt legate de spovedanie.

Calendar ortodox 2019. Cum a fost declarat anul 2019 în Patriarhia Română

Părintele Ilie Argatu: 10 reguli obligatorii la spovedanie

1. Să te fereşti de a sta undeva de unde se aude ce mărturisesc cei ce au intrat înaintea ta.

2. Să eviţi a te mărturisi atunci când la uşa preotului stă la rând mai multă lume.

3. Nu-ţi schimba duhovnicul pe motiv că te întreabă prea mult sau că ţi-e ruşine să-i spui păcatul cel mare.

4. Să faci pregătire înainte de a merge la mărturisit: posteşti 5 zile, iar în ziua când te mărturiseşti ţii post negru.

5. Este bine să-ţi notezi canonul pe care l-ai primit de la duhovnic pentru a nu-l uita.

6. Nu povesti la rude şi la prieteni, ce te-a întrebat preotul, ce ai mărturisit şi ce canon ai primit, pentru a nu fi judecate păcatele tale sau a nu sminti pe alţii.

7. Mărturisirea să o faci ori de câte ori simţi nevoia, atunci când te apasă vreun păcat şi te mustră conştiinţa.

8. Să nu vorbeşti cu cei ce stau să intre la mărturisire şi să nu cleveteşti, nici să râzi sau să critici. Gândeşte-te până ce intri la mărturisire la păcatele pe care le-ai făcut, ca să-ţi aduci aminte de ele şi să le mărturiseşti.

9. Să nu intri la mărturisire atunci când preotul este ocupat, obosit sau aglomerat, pentru că n-ai să reuşeşti să faci o mărturisire completă.

10. Când mărturiseşti păcate multe şi grele, diavolii te împiedică să auzi cuvintele de iertare din rugăciunea de dezlegare. Să fii atent la aceasta şi dacă nu ai auzit să ceri preotului să mai repete rugăciunea. Este foarte important pentru iertarea păcatelor tale s-o auzi şi să iei aminte.

Postul Crăciunului. Rugăciune pentru spovedanie

„Ție, Doamne, Celui Ce ești Unul bun și Care nu ții minte răul, Îți mărturisesc păcatele mele. La tine cad strigând eu, nevrednicul: greșit-am, Doamne, greșit-am și nu sunt vrednic să caut spre înălțimea cerului din pricina mulțimii nedreptăților mele. Dar, Doamne al meu, dăruiește-mi lacrimi de pocăință, Cel Ce ești Unul Bun și Milostiv, ca prin acestea rugându-mă Ție, să mă curățesc mai înainte de sfârșitul meu de tot păcatul. Căci prin înfricoșătoare și groaznice locuri am a trece odată ce mă voi despărți de trup, și mulțime de demoni întunecați și lipsiți de omenie mă vor întâmpina atunci, și nimeni nu mă va însoți ca să-mi vină întru ajutor sau să mă izbăvească. Pentru aceea cad înaintea bunătății Tale, să nu mă dai celor ce mă batjocoresc, nici să se laude cu mine vrăjmașii mei, Bunule Doamne, nici să zică: în mâinile noastre ai venit și nouă ne-ai fost dat. Nu, Doamne, nu uita mărinimiile Tale și nu-mi răsplăti mie după fărădelegile mele, nici nu Îți întoarce fața Ta de la mine. Ci Tu, Doamne, mustră-mă, însă cu milă și îndurare, ca să nu se bucure de mine vrăjmașul meu. Ci stinge înfricoșarea lui care o îndreaptă asupra mea și toate lucrurile lui le zădărnicește. Și dă-mi cale neîmpiedicată către Tine, Bunule Doamne, pentru că și de am păcătuit, n-am alergat la al tămăduitor și n-am întins mâinile mele către Dumnezeu străin. Nu lepăda, dar, rugăciunea mea, ci auzi-mă întru bunătatea Ta și întărește inima mea întru frica Ta. Și să fie harul Tău asupra mea, Doamne, Lumină mai presus decât toată lumina, Bucurie mai presus decât toată bucuria, Odihnă mai presus decât toată odihna, Viața cea adevărată și mântuirea, care rămâi în vecii vecilor. Amin”

Sursa: adevarul.ro, doxologia.ro, crestinortodox.ro

Calendra ortodox 19 decembrie. Ce sfinți mucenici sunt cinstiți astăzi... 3 motive sa cumperi un interfon pentru casă sau vilă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x