Antena Căutare

Plantele aromatice si puterea gustului

Condimentarea mancarii cu ierburi aromatice este o adevarata arta si se invata in timp. Condimentele dau identitate mancarii, transformand-o din una obisnuita in ceva special



Busuiocul se adauga in stare proaspata la sfarsitul prepararii mancarurilor, pentru a-si pastra in intregime nealterata aroma. El este foarte folosit la aromatizarea preparatelor din peste si fructe de mare, la aromatizarea carnii de miel; un ingredient benefic in salate, in mancarurile din carne tocata, pui, paste, sosuri aromate etc.

2011/07/13//328728-980herbs.jpg

Cimbrul este potrivit mai ales pentru preparatele greu digerabile: fasole boabe, linte si vanat. Cimbrul uscat isi intensifica aroma picanta, usor dulceaga, in mancaruri de legume, tocanite, preparate din carne tocata, fripturi sau sosuri pentru spaghete. Este nelipsit la aromatizarea mezelurilor si a preparatelor traditionale din carne de porc. In stare proaspata, cimbrul se potriveste cu preparate din oua (omleta, ochiuri), salate de rosii, branzeturi. Se mai foloseste la conservarea muraturilor si a verzei.

Articolul continuă după reclamă

Maghiranul - folosit atat verde, cat si uscat - imbogateste gustul mancarurilor de legume sau al fripturilor de vita. Se poate pastra peste iarna uscat - in saculeti de panza sau borcane - sau in ulei de masline. Uleiul din care s-au scos frunzele de maghiran da gust bun salatelor. Puternic aromatul, picantul marar se potriveste pentru mancarurile de legume, salate, omlete, peste sau branza. Isi pierde aroma cand este uscat, dar se poate conserva foarte bine in sare sau prin congelare. Il intalnim des alaturi de legume, supe de peste si oteturi aromatice cu ierburi, tocane etc., sau in prepararea mancarurilor de fasole. Toamna, este folosit uscat indeosebi la conservarea muraturilor.

2011/07/13//328730-herb_salad_recipe.jpg

Patrunjelul - cea mai cunoscuta planta aromatica din bucataria romaneasca, alaturi de leustean si marar - se foloseste la supe, tocanite, mancaruri de legume, sosuri, salate. Salvia are o aroma puternica, usor amaruie, fiind folosita la fripturile de miel, gasca sau vitel.

Tarhonul se poate presara peste fripturi, salate, preparate din oua, carora le imbogateste gustul, fara a mai fi nevoie de sare. Tarhonul se foloseste la prepararea, de Pasti, a celebrei ciorbe de miel sau a ciorbei ardelenesti de porc; poate insoti in general carnea de porc, oaie sau vaca in fripturile cu sos, sau chiar se poate adauga verde la unele salate. Tarhonul mai are si darul de a amplifica gustul mancarurilor, asemeni sarii. Cand experimentati o noua planta aromatica, striviti o bucatica in mana, apoi mirositi si gustati. Daca este foarte puternica si patrunzatoare, folositi prima data o cantitate mica.

Foto: www.life123.com

Vezi rochia cu imprimeu floral de la Zara, care are mare succes in randul celebritatilor!... Justin Bieber ii ia apararea lui Kanye West...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x