Antena Căutare

Postul Paștelui 2019. Când începe Postul Paștelui catolic - tradiții de Miercurea Cenușii

Postul Paștelui 2019. Când începe Postul Paștelui catolic, Miercurea Cenușii Tradiții. Află din articolul a1.ro, când începe Postul Paștelui 2019 pentru credincioșii catolici din România. Plus, toate informațiile utile despre Paște 2019 ortodox și Paște 2019 catolic

Postul Pastelui | pixabay.com

Postul Paștelui 2019. Când începe Postul Paștelui catolic tradiții de Miercurea Cenușii. Află din articolul a1.ro, când începe Postul Paștelui 2019 pentru credincioșii catolici din România. Plus, toate informațiile utile despre Paște 2019 ortodox și Paște 2019 catolic

În 2019, Postul Paștelui va fi între 11 martie și 27 aprilie. Creștinii ortodocși vor sărbători Paștele pe 28 aprilie, iar cei catolici pe 21 aprilie. Postul Paștelui reprezintă o purificare atât fizică cât și sufletească. Miercurea cenușii este considerată a fi poarta de intrare în Postul Mare pentru creștinii catolici.

Denumirea „Miercurea Cenușii” se datorează obiceiului ca ramurile de salcie (palmier, măslin sau de alt arbore) sfințite cu ocazia Floriilor de anul trecut, ramuri care au împodobit icoanele și statuile din casele catolicilor timp de aproape un an, să fie aduse la biserică spre a fi arse. Cenușa lor se folosește la ieșirea de la slujbă, presărându-se pe fruntea credincioșilor.

Tradiții religioase de Miercurea Cenușii

Articolul continuă după reclamă

Întrebuinţarea liturgică a cenuşii îşi are originile în timpurile Vechiului Testament. Iisus însuşi a făcut referire la cenuşă. Vorbind despre oraşele care au refuzat să se căiască de păcate deşi au fost martore ale minunilor şi au auzit vestea cea bună, Domnul spune: “Dacă în Tir şi Sidon s-ar fi făcut minunile ce s-au făcut în voi, de mult, în sac şi cenuşă, s-ar fi pocăit” (Matei 11,21).

În această sfântă perioadă a Postului ca pregătire pentru Paşti, creștinii își amintesc semnificaţia cenuşii pe care au primit-o: ei plâng şi fac pocăinţă pentru păcatele lor. De asemenea, ei își convertesc din nou inimile la Domnul, care a suferit, a murit şi a înviat pentru mântuirea lor.

Credincioși catolici păstrează anumite tradiții când vine vorba de Miercurea Cenușii. În această zi are loc ceremonia binecuvântării şi impunerii cenuşii pe frunţile credincioșilor. Miercurea cenușii este zi de post şi abstinenţă, adică nu se consumă carne sau mâncăruri cu carne şi se mănâncă o singură dată până la săturare.

Semnificația cenușii

Semnificaţia cenuşii îi învață pe credincioși să trăiască în conformitate cu ea în timpul Postului. Ei trebuie să îi permită Duhului Sfânt să îi îndrepte spre caritate faţă de aproapele lor.

Ritul impunerii cenuşii cuprinde trei elemente: un gest, adică trasarea semnului crucii cu cenuşă pe cap şi două formule care însoţesc acest gest, dintre care preotul alege una.

Prima formulă, care însoţeşte impunerea cenuşii este de inspiraţie biblică: „Adu-ţi aminte, omule, că eşti ţărână şi în ţărână te vei întoarce”. Adu-ţi aminte, omule, că în trecut, acum o sută de ani în urmă erai ţărână, adică nimic; că în viitor peste o sută de ani vei fi ţărână, adică tot nimic, iar viaţa prezentă făcând tranziţia dintre un nimic şi alt nimic este tot nimic. Cenuşa pe care o purtăm pe cap provine din ramurile binecuvântate anul trecut la Florii. Iată ce a mai rămas din ramurile frumoase, verzi, înfloritoare de astă-primăvară. Suntem ca nişte ramuri verzi, înfloritoare, frumoase, pline de vigoare, în primăvara vieţii. Peste un număr de ani, mai mare, mai mic, vom fi un pumn de cenuşă.

A doua formulă pe care o poate folosi preotul este: „Convertiţi-vă şi credeţi în Evanghelie”. Sunt cuvinte luate de pe buzele lui Iisus. Cu aceste cuvinte şi-a început viaţa publică. Cenuşa pe care o purtăm azi pe cap ne arată ce face din noi păcatul. Cenuşa este rezultatul unui incendiu. Este o expresie bine cunoscută: a se alege praful de ceva sau de cineva. Odată cu păcatul se alege praful de noi. De asemenea, această cenuşă ne mai aminteşte de gustul de cenuşă pe care îl lasă în inima noastră păcatul, plăcerea păcătoasă. Regele David, după ce a săvârşit păcatul desfrâului şi crima, scria cu amărăciune într-unul din psalmii săi: „Mă hrănesc cu cenuşă în loc de pâine şi îmi amestec cu lacrimi băutura” (Ps 102, 9).
„Convertiţi-vă şi credeţi în Evanghelie”. Postul Mare este un timp de convertire, de întoarcere la Dumnezeu, de părăsire a păcatului, de schimbare a vieţii. „Sfâşiaţi-vă inimile, nu hainele, şi întoarceţi-vă la Domnul Dumnezeul vostru! Căci el este milostiv şi îndurător, încet la mânie şi plin de bunătate şi iartă răul…” – ne spune Dumnezeu în prima lectură a Liturghiei de astăzi. Iar sfântul Paul în a doua lectură ne îndeamnă: „Vă implorăm în numele lui Cristos, împăcaţi-vă cu Dumnezeu”.

Citește și:

-Paște 2019. Când începe Postul Paștelui și De ce postim

- Paște 2019. Când începe Postul Paștelui 2019 și ce este Miercurea Cenușii

Sursă foto: pixabay.com

Calendar ortodox 5 martie. Marțea Albă. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă azi! Aduce mare ghinion... Cum deosebim gândurile de la Dumnezeu de cele de la necuratul! 3 momeli prin care lucrează diavolul:...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x