- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
PENTRU CURCAN SI UMPLUTURA
PENTRU CARNACIORII HARISSA SI SOS
900g carnaciori din carne de porc 2 linguri de pasta harissa
1 lingura de ulei de masline
2 cepe rosii, taiate in bucati
600ml supa de pui sau curcan
jeleu de coacaze, pentru a da gust
Preparare
1. Se curata coaja lamaii cu ajutorul unui curatator, apoi se taie marunt si se lasa deoparte. Se taie lamaia in jumatate, se stoarce zeama si se amesteca cu sofranul. Se caleste ceapa taiata felii in ulei, pana cand incepe sa prinda culoare, apoi se adauga chimenul, coriandrul si coaja de lamaie si se mai calesc timp de 1 minut. Se iau de pe foc, se adauga afinele, fisticul, couscous-ul si patrunjelul taiat marunt, apoi se asezoneaza bine. Cand s-au racit, se adauga ouale batute.
2. Se spala si se usuca curcanul, inlaturand cu grija toti fulgii. Se scot maruntaiele si gatul si se inlatura sau se folosesc la prepararea supei pentru sos. Se ridica pielea ce acopera cavitatea gatului, apoi se indeasa umplutura in cavitate, presand-o bine in interior. Se sigileaza bine dedesubt cu un bat de frigarui sau doua bete de cocktail. Restul umpluturii se modeleaza in forma de chiftelute si se racesc pana cand sunt gata de a fi bagate la cuptor. Se pun bucatile de ceapa in interiorul curcanului impreuna cu tulpinile ramase de la patrunjel. In acest stadiu se poate pastra la rece pana a doua zi.
3. Se incalzeste cuptorul la 190ºC. Se cantareste curcanul umplut, astfel incat timpul de coacere sa fie cate 40 de minute per kilogram. Se pune curcanul intr-o tava. Se amesteca untul cu sofranul si se unge generos toata suprafata curcanului. Se toarna 500ml de apa in tava si se coace timp de 1 ora. Se unge din nou cu compozitia cu unt si sofran, apoi se acopera cu folie de aluminiu si se coace pana cand mai raman 15 minute pana la expirarea timpului de coacere. Se amesteca mierea cu compozitia ramasa, se unge curcanul si se coace neacoperit timp de 15 minute, pana cand devine auriu.
4. Se infige un bat in partea cea mai groasa a curcanului - sucul iesit ar trebui sa fie limpede. Daca nu, se baga din nou la cuptor timp de 20 de minute si se testeaza din nou. Se lasa sa se odihneasca pe un platou, acoperit cu un servet curat. Se pastreaza sucul rezultat de la curcan pentru a prepara sosul.
5. Intre timp, se intorc carnatii la jumatate si se separa. Se amesteca cu pasta harissa, uleiul si ceapa intr-o alta tava, apoi se coc timp de o ora, pana cand devin aurii. Dupa expirarea a 40 de minute din timpul de copt, se adauga si chiftelutele in tava.
6. Pentru a prepara sosul, se scurge zeama din tava intr-un pahar si se indeparteaza uleiul in exces. Se pune tava pe foc, se toarna supa si se amesteca cu o lingura de lemn, pentru a desprinde bucatile aromate de la baza tavii. Se adauga zeama scursa de la curcan, impreuna cu ceapa de la carnaciori, apoi se fierbe timp de 10 minute. Se mixeaza cu un blender, pana cand devine fin si gros. Se asezoneaza dupa gust sau se adauga putin jeleu de coacaze pentru a-l indulci.
7. La servire, se asaza curcanul pe un platou si se inconjoara cu carnaciori si chiftelute. Se decoreaza cu patrunjel si frunze de dafin.
Pofta buna!
Citeste mai multe retete interesante pe Good Food
Masajul cu scoici, noul tratament pentru slabit!... Disciplina: Cum sa cumintesti copilul in 7 zile...