Antena Căutare

Sapunurile antibacteriene sunt eficiente?

Vreti sa tineti bacteriile la distanta? De multe ori, tocmai in aceasta idee, ati ales sapunuri antibacteriene. V-ati intrebat cat de eficiente sunt acestea?

Cercetatorii americani spulbera speranta ca sapunurile antibacteriene tin la distanta bacteriile si, prin aceasta, bolile infectioase.

De aceeasi parere este si Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Miko Med. "Folosirea constanta a sapunurilor antibacteriene contribuie, din cauza continutului de substante sintetice, la cresterea rezistentei bacteriilor la aceste substante si chiar la antibiotice", precizeaza specialistul nostru.

Antibacterian nu inseamna a fi mai bun, mai eficient. Efect de curatare au inclusiv sapunurile fara substante antibacteriene.

EFICACITATEA ANTIBIOTICELOR, REDUSA
Aceleasi cercetari arata ca triclosanul, cel mai des intalnit agent antibacterian, poate reduce eficienta antibioticelor, de pilda amoxacilina.

Exista riscul ca triclosanul sa patrunda in organism prin piele si sa interactioneze cu amoxacilina, reducand capacitatea acestui antibiotic de a lupta cu bacteriile. In cazul in care folosim frecvent sapunurile care contin triclosan, bacteriile devin rezistente la acest sapun.

De asemenea, printre ingredientele sapunurilor se numara lauril-sulfatul de sodiu, un solvent care distruge bariera protectoare a pielii. Lauril-sulfatul de sodiu degreseaza puternic pielea si favorizeaza patrunderea substantelor toxice.

SOLUTII
Specialistul nostru ne sfatuieste sa ne spalam pe maini cat mai des cu putinta. Nu felul sapunului previne raspandirea bacteriilor, ci modul in care te speli pe maini. Indicat este sa te speli cu apa calda pana iti simti mainile curate, fara a uita de spatiile dintre degete, incheieturi si unghii.

Totodata, specialistul nostru atrage atentia ca trebuie sa citesti cu mare atentie eticheta inainte de a achizitiona produsul. "Ai grija ca sapunul sa nu contina: triclosan, riclocarbon, clor, amoniac sau eteri de glicol", completeaza specialistul.

Este indicat sa optezi pentru sapunurile cu ingrediente naturale: ulei de masline, miere, galbenele, ulei de morcovi, glicerina, uleiuri volatile. Vei constata ca sapunul cu miere hidrateaza pielea, fiind tolerat foarte bine. Sapunul cu ulei de morcovi asigura curatarea delicata a tenului si improspatarea pielii obosite.

CU PRUDENTA!

Sapunul antibacterian distruge 90% din bacteriile patogene de la suprafata pielii. In acelasi timp insa, omoara si flora saprofita, cea care ne protejeaza de unele boli. Acesta este motivul pentru care sapunul antibacterian trebuie folosit cu prudenta.

Citeste jurnalul.ro

Secretele unei manichiuri desavarsite... VIDEO! Vezi noul videoclip al lui Joe Jonas!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x