Căutare Live

Schimbarea la Față a Domnului, 6 august. Tradiții, superstiții și obiceiuri

Calendar ortodox august 2019. In fiecare an, pe data de 6 august, crestinii ortodocsi sarbatoresc Schimbarea la Fata a Domnului. Aceasta sarbatoare mai este cunoscuta si sub numele de Probejenie. Afla ce traditii, superstitii si obiceiuri exista in aceasta zi.

Calendar ortodox august 2019. În fiecare an, pe data de 6 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Probejenie. Află ce tradiții, superstiții și obiceiuri există în această zi.

Minunea Schimbării la Față s-a produs înaite cu câteva zile ca Mântuitorul să pătimească pe Sfânta Cruce. Potrivit scrierilor creștine, acest eveniment a avut loc în anul 33 de la nașterea lui Iisus.

Schimbarea la Față a Domnului ne dezvălui că acesta a fost cu adevărat fiul lui Dumnezeu. Sfinții Părinți afirmă că "Hristos Se schimbă la Față, nu luând ceea ce nu era, nici preschimbându-Se în ce nu era, ci arătând ucenicilor ceea ce era, deschizându-le lor ochii și făcându-i din orbi văzători".

Din Scriptură aflăm că Mântuitorul luând pe Petru, Iacov și Ioan pe muntele Taborului, "S-a schimbat la față înaintea lor, și a strălucit față Lui că soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe că lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una, și lui Ilie una. Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: "Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultați-L". Și, auzind, ucenicii au căzut cu față la pământ și s-au spăimântat foarte" (Matei 17, 2-6; text paralel: Marcu 9, 2-7; Luca 9, 28-36)

Citește și: Schimbarea la Față a Domnului 2019. Ce minune se întâmplă în fiecare an pe Muntele Tabor

Schimbarea la Față a Domnului. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Fiind mare zi de sărbătoare nu se muncește, nu se fac treburi în gospodărie, nu se spală și nu se gătește. Schimbarea la Față a Domnului de cinstește mergând la biserică, ducând poame din noua recoltă pentru a fi binecuvântate și date de pomană. Această zi este una dedicată odihnei.

Biserica a rânduit ca în această zi de sărbătoare să se facă dezlegare la pește pentru bucuria credincioșilor.

Calendar ortodox august 2019. Se spune că în această zi nu este bine să te cerți sau să fii certat, că așa vei fi tot anul, până la Probajenii.

Cine se roagă în această zi pentru a scăpa de patimi, sfinții părinți asigură că sunt șanse mari de vindecare(beție, tutun, etc.)

Se mai spune că oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa acestei zilei, vor muri până la sfârşitul anului.

Calendar ortodox 6 august. Tot în popor se crede că oamenii care se roagă să scape de o patimă, respectiv beţie, tutun, preacurvie, sigur vor fi vindecaţi, iar femeile însărcinate, care vor cinsti această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.

Citește și
bianca neagu in rolul biancai in telenovela numai iubirea
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
femeie care curata faianta din casa cu o carpa crem
Au fumat două pachete pe zi în bucătărie și când au șters pereții au rămas uimiți. Imaginile au creat isterie pe TikTok
Au fumat două pachete pe zi în bucătărie și când au șters pereții au rămas uimiți. Imaginile au creat isterie pe TikTok
femeie care a atins cu degetul un mobilier plin de praf
Cum se formează praful și de ce reapare la scurt timp după ce l-ai șters. Cât de periculos este dacă-l lași pe suprafețe
Cum se formează praful și de ce reapare la scurt timp după ce l-ai șters. Cât de periculos este dacă-l lași pe suprafețe
Mai multe articole

Citește și: Schimbarea la față, 6 august, mare sărbătoare pentru credincioși. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă

Rugăciune Schimbarea la Față a Domnului

"Doamne Iisuse Hristoase mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

La ceas de mare sărbătoare te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.

Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie.” Amin.

Schimbarea la Față a Domnului 2019. Rugăciune pentru îndeplinirea dorințelor... De ce este important ca bebelușii să meargă de-a bușilea de la șase luni...
Parteneri
Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.
Catine.ro
Ultimele știri