Antena Căutare

Scortisoara - un "lemn dulce", pentru rasfat

In Evul Mediu nimeni nu stia cu siguranta de unde este adusa scortisoara. Negustorii olandezi pastrau secretul cu mare strictete pentru a se asigura ca afacerile vor merge la fel de bine in continuare, iar pantecele corabiilor sa se umple cu pretiosul „lemn dulce”. Insa povestile care circulau in acea vreme erau savuroase.



De fapt, plantele de scortisoara (nu sunt in nici un caz copaci, ci tufisuri cu frunze ce raman tot timpul verzi) cresc in sudul Asiei, acolo unde ploile abundente si baile de soare creeaza un mediu propice. Sri Lanka este renumita pentru scortisoara ceylon, mult mai aromata decat cassia (numita si scortisoara chinezeasca), cu o culoare maro mai intensa, tare si cu o aroma putin patrunzatoare. In regiunea Negombo, in apropierea plajelor cu nisip argintiu se intind plantatii de scortisoara, o traditie de secole in aceasta tara, devenita una dintre cele mai importante exportatoare.

Prelucrarea scortisoarei se face si astazi manual, muncitorii lucrand in arsita zilei. Mai intai se taie crengile, iar dupa ce se indeparteaza coaja, se bate cu un ciocan ca sa iasa la iveala cel de-al doilea strat lemnos. Se lasa la uscat, pe gratare din sfoara (orice metal care intra in contact cu lemnul de scortisoara poate sa il oxideze), cat este inca moale, lemnul curbandu-se intr-un rulou subtire. Betisorul de scortisoara ceylon va fi foarte strans si se vor observa in compozitia lemnului mai multe foite, pe cand scortisoara cassia, fiind mai tare, nu reuseste sa se onduleze la fel de mult, pierzand in plus si din aroma. Urmeaza alte cateva zile in soare, pentru ca rulourile, ce pot fi lungi chiar si de un metru, sa fie gata pentru a pleca in calatorie. Crengile cu un diametru mai mare de cinci centimetri sunt folosite pentru extragerea uleiului esential. Pentru aceasta se macina lemnul, se lasa la macerat in apa foarte sarata, pentru ca mai apoi sa fie urmat procesul de distilare. Se adauga cateva picaturi pentru obtinerea parfumurilor, a produselor cosmetice sau in aromoterapie.

Scortisoara este insa divina atunci cand este folosita la deserturi sau bauturi. Avand un gust foarte puternic si o aroma intensa trebuie presarata cu masura, pentru a nu eclipsa celelalte nuante ale preparatului. O ciocolata calda cu multa scortisoara va transforma dimineata intr-o vacanta exotica. Reteta este simpla, dar cu un efect surprinzator. Intr-un vas cu lapte se pun un betisor de vanilie si doua de scortisoara, iar cand fierbe se adauga ciocolata neagra maruntita si miere. Cand s-a topit ciocolata se scot vanilia si scortisoara, adaugandu-se putina pudra de ardei iute. Se serveste cu frisca deasupra, migdale sau alune si pudra de scortisoara.



sursa: Jurnalul.ro

foto: Hepta.ro

VIDEO! Reteta: Filetto al cioccolato (muschi de vita in sos maroniu)... Pisica ta zgarie mobilierul? Afla cum sa o dezobisnuiesti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x