Ultima sărbătoare din calendarul creștin ortodox din acest an bisericesc este Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, urmând ca un nou an bisericesc să înceapă pe 1 septembrie. Află care sunt superstițiile, tradițiile și obiceiurile de această mare sărbătoare.
Pe 29 august creștinii ortodocși sărbătoresc o zi importantă din calendarul ortodox, și anume Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Această sărbătoare este cea care încheie anul bisericesc, iar pe 1 septembrie începe noul an bisericesc.
Ziua în care a fost Tăiat capul Sfântului Ioan este considerată, potrivit tradițiilor creștine, zi de post și rugăciune. Ziua de sărbătoare este asemănată cu Vinerea Patimilor și se spune că la fel cum postim în fiecare vineri, ca zi a răstignirii, așa se cuvine să postim și în această zi.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul este o sărbătoare cu semnificație eshatologica, precum este și Schimbarea la Față a Domnului și Adormirea Maicii Domnului.
Prin Schimbarea la Față ni se descoperă chipul pe care îl va avea omul unit cu Hristos, chip de slavă. Prin Adormirea Maicii Domnului se arată că cel care L-a purtat pe Hristos se mută de la stricăciune la nestricăciune, în vreme ce prin această sărbătoare ni se revelează că toți cei care nu au fost străini de pocăința vestită de Sfântul Ioan Botezătorul vor ajunge în rai.
Tocmai de aceea, Sfinții Părinți au rânduit ca cele trei sărbători să fie prăznuite în luna august, ultima lună din anul bisericesc, ca semn că acest chip al lumii va trece, ca cer nou și pământ nou vor fi (Apocalipsa cap 21).
Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea să a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujbă la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului sau.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – Scurt Istoric
Evanghelia ne relatează că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui sau. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului că răsplată. Capul Sfântului Ioan a avut, după tradiția Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut și de trei ori aflat.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – Tradiții, obiceiuri și superstiții
-În ziua de 29 august, când se prăznuiește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, exista credința în popor că nu trebuie să se folosească cuțitul, totul se rupea cu mână.
-Una dintre cele mai respectate tradiții este ținerea postului negru, în ziua de sărbătoare.
-Nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat.
-În popor se vorbea și de începerea unui post, numit „de la cruce până la cruce”, un post care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.
-Tot în popor era întâlnită și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă, de exemplu pepenele nu era consumat în această zi. Totuși, aceste obiceiuri nu au legătură cu Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, deci, teoretic, nu trebuie respectate cu strictețe.
Citește și:
Calendar ortodox 2019. Rugăciune puternică către Sfântul Ioan Botezătorul 29 august
Calendar ortodox august 2019. Când începe postul, sărbători religioase și sfinți
Rugăciune puternică către Sfântul Ioan Botezătorul!
Sursă foto: ziarultecucean.ro