Antena Căutare

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. De ce se ține post negru mâine

In calendarul ortodox, credinciosii praznuiesc pe 29 august Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul. Aceasta zi este una de post negru pentru crestinii ortodocsi. Afla de ce se tine post in aceasta zi.

În calendarul ortodox, credincioșii prăznuiesc pe 29 august Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Această zi este una de post negru pentru creștinii ortodocși. Află de ce se ține post în această zi.

Ce reprezintă postul

Postul este înfrânarea totală sau parţială a gândurilor rele şi a simţurilor trupului de la plăceri şi de la hrană bună şi îmbelşugată şi, mai ales, de la hrana cea de provenienţă animală. Postul este o jertfă trupească care se cere a fi unită cu milostenia şi cu darurile ce se aduc la Sfântul Altar.

De ce se ține post de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Articolul continuă după reclamă

Ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este zi de post aspru. În această zi nu se face nicio dezlegare la mâncare de dulce. Biserica ne îndeamnă să poștim în această zi pentru a fi asemănători lui Ioan care și-a petrecut viață în post și rugăciune.

Totodată ne cheamă să poștim pentru a nu urmă lui Irod, care din cauza ospățului fără măsură, a cerut că Salomeea să-i danseze și drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul: "În tot chipul se cuvine să fim noi în această zi cu întristare și mâhnire, și nu a avea plăcerea pântecelui, pentru viață cea înfrânata a sfântului și pentru vărsarea lui de sânge, cea prin necurată ucidere de către Irod. Căci capul Inaintemergatorului a fost tăiat la ospăț din cauza jocurilor desfranatei dansatoare și din cauza îmbuibării pântecelui și junghierii și vărsării de sânge de diferite vietăți; iar nouă nu se cuvine a mânca nici una din aceste vietăți, că să nu ne arătăm a urmă imbuibarilor lui Irod" (Minei pe August).

În concluzie, postul din ziua pomenirii morții Sfântului Ioan Botezătorul nu se referă numai la întristarea adusă de uciderea lui. Să nu uităm că avem martiri care sunt sărbătoriți de Biserica fără că ziua lor de pomenire să fie zi de post. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel într-una din predicile sale a afirmat că "Postul din această zi are și scopul să ne amintească faptul că neinfranarea de la patimile trupești intră în conflict cu dreptatea și sfințenia sau poate chiar duce la uciderea unor oameni nevinovați".

Pentru liniștea acelor creștini, care din motive binecuvântate, nu se pot abține de la mâncarea de dulce în această zi și nici nu pot urmă recomandarea Bisericii de a mânca fără ulei, adică o mâncare cât mai uscată, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: "Stăpânul nostru e blând și cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre."

Surse: crestinortodox.ro și doxologia.ro

Culori potrivite pentru dormitor... Sinaxarul zilei de 29 august. Zi de mare sărbătoare și post negru...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Insula Iubirii Sezonul 8, 15 iulie 2024. Cortina a căzut și ispitele feminine au apărut de pe ecran, direct în fața băieților
Insula Iubirii Sezonul 8, 15 iulie 2024. Cortina a căzut și ispitele feminine au apărut de pe ecran, direct în fața băieților Luni, 15.07.2024, 23:40
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x