Antena Căutare

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Cum este cinstit acesta de către musulmani

Pe data de 29 august, crestinii praznuiesc Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul. Surprinzator, Sfantul Ioan Botezatorul este cinstit si de catre ilamisti.

Pe data de 29 august, creștinii prăznuiesc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Surprinzător, Sfântul Ioan Botezătorul este cinstit și de către ilamiști.

Sfântului Ioan Botezătorul îi sunt închinate cele mai multe zile de prăznuire: Nașterea (24 iunie), Tăierea capului (29 august) și Soborul Sfântului Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Întâia și A două aflare a capului (24 februarie), A treia aflare a capului (25 mai), precum și Zămislirea (23 septembrie).

Un fapt suprinzător îl reprezintă însă cinstirea Sfântului Ioan Botezătorul nu doar de confesiunile creștine, ci și de unele grupări gnostice (mandeeni, nazorei), unioniști și de musulmani. Cei din urmă, dețin moaște ale Inaintemergatorului lui Hristos pe care le păstrează în moschei.

Sfântul Ioan Botezătorul în Islam

Articolul continuă după reclamă

În Coran, alături de alte personaje biblice, Sfântul Ioan apare că profet al lui Dumnezeu. Deși mai scurt, episodul nașterii sale prezintă foarte multe asemănări cu textul evanghelic.

Musulmanii văd în Sfântul Ioan un martor al cuvântului lui Alah și care va prevesti venirea lui Iisus (Isa). Tatăl sau, Zaharia este, la rândul sau, un profet al Islamului.

Tradiția islamică susține că Sfântul Ioan a fost unul dintre profeții pe care Mahomed i-a întâlnit în noaptea numită Mi'raj, a urcării sale prin cele Șapte Ceruri. Se spune că i-a întâlnit pe Ioan și pe Iisus în cel de-al doilea cer, unde Mahomed le-a mulțumit "fraților săi", înainte de a urcă împreună cu Gavriil (Jibral) la al treilea cer, unde l-a întâlnit pe Iosif (Yusuf), fiul lui Iacov. Povestea profetului Ioan a fost de asemenea spusă și regelui abisinian în timpul migrației lui Mahomed în Abissinia.

Sfântul Ioan are două nume diferite în limba arabă: creștinii îl numesc Yūḥannā l-Măʿmadān (Ioan Botezătorul), iar musulmanii, care nu mărturisesc botezul lui Hristos, îl numesc Yaḥyā ibn Zakariyyā (Ioan, fiul lui Zaharia).

Moschei ce păstrează moaște ale Sfântului Ioan Botezătorul

Prin tradiție, locul în care a fost înmormântat Sfântul Ioan se află în Sevastia, în Samaria. De aici, însă, moaștele sale au fost duse în alte orașe (Ierusalim, Alexandria), pentru a nu fi profanate. Capul a fost și el dus în mai multe locuri, încât de multe ori i s-a pierdut urmă, fiind aflat ulterior la Ierusalim, Emesa sau chiar Roma.

Între moscheile care pretind că dețîn fragmente din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul se află și Moscheea Imrahor Camii din Istanbul (fosta Mănăstire Studion). Documentele arată că aici se păstrează încă din secolul al IX-lea mâna dreapta și o parte din craniu, frumos îmbrăcate în aur și pietre prețioase.

O altă moschee în care se afirmă că este păstrat capul Sfântului Ioan Botezătorul, este Moscheea Umayyad sau Marea Moschee din Damasc. Situată în partea antică a Damascului, acest locaș de cult musulman este una dintre cele mai mari și mai vechi moschei din întreagă lume. Este considerată al patrulea loc sfânt al Islamului.

După cucerirea arabă a Damascului în 634, această moschee a fost construită pe locul unei biserici creștine închinate Sfântului Ioan Botezătorul.

Venerarea Sfântului Ioan s-a păstrat în rândul unor grupări musulmane mai ales sub influență cultului ortodox de tradiție bizantină. Cultul include o sărbătoare închinată Tăierii capului Sfântului Ioan, în ziua de 29 a lunii Av (potrivit calendarului ebraic). Că loc de închinare păstrat până în zilele noastre se află capela ce păstrează capul Sfântului Ioan din Moscheea Umayyad. Unele mărturii timpurii menționează despre Califul umayyad al-Walid I că a dezgropat capul profetului Ioan pe care l-a așezat într-un stâlp din Damasc, al cărui capitel avea o formă arhitectonică asemănătoare unui coș din frunze de palmier.

Minuni ale Sfântului Ioan Botezătorul petrecute în Moscheea Umayyad

Prin prezența moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul, Moscheea Umayyad constituie un locaș de cult unic în felul sau, prin faptul că musulmani și creștini sunt văzuți rugându-se împreună, chemandu-l în ajutor pe Inaintemergatorul Domnului.

Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat capela în care este ținut capul Sfântului Ioan Botezătorul aflată în Moscheea Umayyad în luna aprilie a anului 2001, pe când se află în Siria. A fost pentru prima dată când un papa a vizitat o moschee.

Și părintele Sofian Boghiu se numără între pelerinii care a vizitat Moscheea Umayyad și s-a rugat înaintea moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul păstrate aici. Mărturia să este una deosebit de prețioasă deoarece relatează minunule petrecut în acest loc.

Într-una din cuvântările sale amintește în această privința: "Am văzut și eu această moschee luxoasă, cu lampadare și covoare. Este acolo un mic paraclis acoperit cu email verde și cu pereți de sticlă. Acolo înăuntru este capul Sfântului Ioan Botezătorul. În jurul acestui paraclis stau foarte mulți orbi, în genunchi sau turcește, într-o tăcere care te uimește. Stau și nu văd nimic, dar ochii lor dinlăuntru sunt deschiși. Ei se roagă și foarte mulți se vindecă . Ce spun ei, numai Dumnezeu știe, dar, în mod sigur, primesc foarte mult ajutor de la capul Sfântului Ioan. Se revarsă foarte multe minuni de acolo asupra acestor musulmani... Vin și foarte multe femei musulmane, cu copii în brațe, și se sprijină de bară care înconjoară mormântul, acelui sicriu. Îl înconjoară de trei ori, apoi pleacă la treburile lor... pleacă cu față veselă... Pun și un fel de pomelnice într-un locșor anume de lângă acel sicrias. Sunt acolo grămezi de rugăciuni către Sfântul Ioan Botezătorul, este un semn de mare venerație pentru acest sfânt. [...] Acolo vin mulți bolnavi, mai ales orbi. Te impresionează privirea lor, fixată undeva în gol... Am întrebat pe cineva: "Ce așteaptă aceștia, de stau aici de atâta vreme?" și mi s-a răspuns: "Foarte mulți dintre ei se vindecă". (...)

Capul Sfântului Ioan, Inaintemergatorul Domnului, tăiat de împărăteasa cea fărădelege, a devenit simbolul prezenței lui Dumnezeu în viață omului și în moartea lui. Și, oricâte vicisitudini ale istoriei s-au abătut peste Biserica, Capul Sfântului Ioan este mărturia că dreptatea și curăția vor ieși mereu la iveală prin harul lui Dumnezeu.

Sursă: crestinortodox.ro

Învățământ antepreșcolar 2018-2019. Ce schimbări sunt la grădinițe și creșe și ce trebuie să știe părinții... Google Adwords a devenit Google Ads. Ce nouă marcă are Google...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x