- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Se stie ca este bine pentru sanatate, dar nu se stie prea bine de ce. Unul dintre cele mai puternice argumente il constituie aportul crescut al vitaminei D pe care il obtin cu ajutorul soarelui.
Semnal de alarma
Parintii cred ca singurul rationament pentru care bebelusii lor trebuie sa ia vitamina D este acela de a ajuta la fixarea calciului in organism. De aceea, nu putini sunt cei care neglijeaza administrarea acestei vitamine, mai ales daca bebelusul lor este viguros si nu pare a avea un deficit de calciu. Se gandesc ca daca beau atata lapte nu au cum sa aiba lipsa de calciu si atunci nu are niciun rost sa le mai dea vitamina D.
Daca micutul meu este sanatos de ce sa-i dau un supliment de care nu are nevoie? Acesta este insa un rationament gresit, care poate afecta sanatatea copiilor pe termen lung. Nu doar din cauza simplului fapt ca laptele nu asigura intotdeauna necesarul de calciu al micutilor. Rolul vitaminei D este unul cu mult mai important.
De curand, expertii americani au tras un semnal de alarma privind numarul crescut al copiilor care au carenta de vitamina D.
Dintr-un grup de 380 de copii cu varste intre opt luni si doi ani carora li s-a analizat nivelul vitaminei D din corp, 40 la suta aveau un nivel scazut, iar 12 la suta aveau deficienta. La o analiza mai aprofundata, s-a constatat ca o treime din micutii cu deficienta de vitamina D sufereau de o demineralizare a oaselor. Acesti copii sunt cei mai expusi fracturilor, pot avea oasele indoite sau, in cazuri severe, pot face rahitism ori spasmofilie. Tot din cauza lipsei vitaminei D copiii pot avea stari de oboseala, iar in cazuri extreme pot suferi un atac de apoplexie.
Copiii alaptati sunt cei mai expusi
Parintii celor 380 de copii au primit cate un chestionar prin care li se solicita sa spuna care sunt obiceiurile lor alimentare (in cazul mamelor care alaptau) si cele ale micutilor. Specialistii erau interesati de aportul vitaminei D obtinut din dieta. Restul intrebarilor se refereau la alte suplimente de vitamine luate de micuti, la timpul pe care il petrec ei afara, la statutul socio-economic al parintilor si la nivelul lor educational.
Dupa analiza raspunsurilor corelate cu datele medicale, cercetatorii au tras concluzia ca cei mai expusi carentei de vitamina D sunt copiii alaptati, care nu iau de obicei niciun alt supliment. Se poate spune ca laptele matern nu reuseste sa asigure necesarul de vitamina D pentru bebelusi, acestia avand nevoie de un aport suplimentar. Intr-un clasament neoficial, pe locul doi s-ar situa copiii care beau mai putin lapte instant. Dupa ce li se diversifica alimentatia, acestia refuza sa mai consume lapte sau beau prea putin. S-a calculat ca pentru fiecare cana de lapte, un copil isi creste nivelul vitaminei D cu 2,9 nanograme pe mililitru (nivelul minim acceptat fiind de 30 nanograme pe mililitru).
O alta categorie de copii expusi sunt cei obezi. Unul dintre cercetatorii participanti la studiu, dr. Catherine M. Gordon, a atras atentia ca micutii obezi sunt predispusi carentei de vitamina D. Tot ei sunt predispusi la diabet, care poate aparea si din cauza lipsei acestei vitamine.
Prevenirea diabetului de tipul 1
Diabetul de tip 1 se situeaza pe locul al doilea in randul bolilor cronice care afecteaza copiii, dupa astm. Aceasta boala este si principala cauza a orbirii in randul tinerilor si al adultilor de varsta medie. Diabetul se mai situeaza si printre principalele cauze ale esecului transplanturilor.
Studii recente au demonstrat ca vitamina D poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 1 la copii si tineri. Cercetatorii americani au descoperit ca indivizii care traiesc in apropierea Ecuatorului (unde soarele straluceste continuu) prezinta riscuri cu mult mai mici de a face diabet de tipul 1. Pe de alta parte, printre cei care locuiesc la o altitudine inalta, unde soarele straluceste mai putin, exista o rata a imbolnavirilor crescuta. Cercetatorii au specificat ca aceste date au ramas valabile si dupa ce au luat in considerare faptul ca in regiunile din apropierea Ecuatorului cheltuielile medicale pe individ sunt mult mai mici decat in alte regiuni ale globului.
Specialistii americani sugereaza ca acest tip de diabet poate fi prevenit inca din copilarie daca li se administreaza bebelusilor zilnic suplimente de vitamina D. Doza trebuie luata la recomandarea medicului (care o stabileste in functie de varsta copilului) si respectata intocmai. Acelasi grup de specialisti a demonstrat si existenta unei legaturi stranse intre carenta vitaminei D si aparitia unor tipuri de cancer, boli arteriale sau boli ale rinichilor.
Citeste si Vitamina D, foarte importanta pentru sanatatea copiilor (2)
Sursa foto: myopera.com
Ce facem in weekend?... Cine devine campion in 2010 la mancat hot-dogs?...