Antena Căutare

Vitamine si minerale pentru pielea ta

Exista nenumarate studii care arata importanta antioxidantilor in general, dar si a anumitor nutrienti specifici care duc la diferente majore in felul cum se simte si cum arata pielea ta. Expertul in nutritie si suplimente alimentare Marry Sullivan din USA, pune accentul pe cateva dintre vitaminele si mineralele care hranesc pielea si o fac sa arate mai tanara si mai sanatoasa.

Vitamina C


Vitamina E este si ea un antioxidant puternic care ajuta pielea sa lupte impotriva razelor solare. Un aport de 400 unitati de vitamina E zilnic, este demonstrat ca reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului de piele (atentie persoanele cu ten alb!). Consuma migdale uscate, nesarate, avocado, ulei de masline, oua, mere, spanac rosii. Tot vitamina E ajuta la reducerea ridurilor iar cremele, lotiunile, serurile ce o contin sunt recomandate tenurilor uscate, cu potential de ridare ridicat.


Vitamina A joaca un rol esential pentru dezvoltarea sistemului osos, pentru calitatea pielii si pentru vedere. Daca vitamina A consumata din legume si fructe, precum si din produse de origine animala (ficat, rinichi, peste, oua, margarina) este suficienta, nu trebuie sa iei nici un fel de supliment. Ba mai mult decat atat, un aport crescut de vitamiana A (peste 600-1000 de unitati/zi) poate avea efecte secundare grave: piele care se descuameaza, care se usuca, oboseala, dureri de cap. De asemenea, lipsa vitaminei A are aceleasi efecte, de piele foarte uscata. Derivatii vitaminei A, cei mai importanti pentru piele sunt retinolul si carotenoizii.
In schimb, daca se aplica topic, pe piele, aceasta vitamina poate face cu adevart minuni si imbunatati vizibil calitatea pielii. Studii medicale arata o reducere vizibila a ridurilor, o vindecare a acneei, a psoriasisului doar prin folosirea acestei vitamine incorporate in cremele de ingrijire (cele mai eficiente produse pe baza de vitamina A sunt cele cu retinol).

Complexul de vitamine B este si el esential pentru piele, si cea mai importanta vitamina B este biotina, un nutrient care formeaza baza pielii, a unghiilor si a parului. Daca nu ai un aport corect din aceasta vitamina poti face diverse dermatite sau chiar sa se ajunga la caderea parului.
In mod normal organismul uman produce sufivienta biotina, iar principalele alimente care o contin sunt bananele, ouale, orezul.
Cremele care contin vitamina B, mai ales cele pe baza de niacina (un derivat al vitaminai B) sunt excelente pentru a hidrata celulele, a da stralucire tenului tern si a imbunatati starea tonusului pielii. De asemenea, ele au si efecte antiinflamatorii, deci sunt potrivite tenului sensibil.

Vitamina K este un nutrient responsabil cu coagularea sangelui, deci nu are efecte spectaculoase pentru piele, din interior. Studiile arata insa ca vitamina K aplicata topic, pe piele, poate reduce cercanele si vanataile (de fapt zonele unde vasele de sange sunt sparte sau sunt foarte la suprafata). Combinatia cu vitamina A intr-un ser sau intr-o crema este si mai benefica, ajutand la estomparea cercanelor.

Mineralele sunt la fel de importante pentru sanatatea pielii ca si vitaminele. Expertii in nutritie si sanatate nu ne sfatuiesc sa aducem un aport suplimentar de minerale (decat daca analizele indica necesitatea aceasta), mai ales daca bem apa minerala. Mai toate apele minerale au in compozitie cele mai importamte minerale, in plus, te poti spala cu apa minerala pe fata (sau o poti pulveriza dintr-un spray). Apa minerala te ajuta sa scapi de iritatiile tenului, iar continutul de minerale din apa ajuta crema sa patrunda mai bine in piele. Daca nu vrei sa-ti cumperi de fiecare data un spray cu apa termala de tip Evian, Ivatherm, Vichy, etc iti poti achizitiona de la Sephora de exemplu, un recipient de plastic cu pulverizator pe care sa-l umpli cu aceeasi apa minerala pe care o bei. Asta ca varianta economica, dar la fel de eficienta.

Cercetatorii cred cu tarie ca SELENIUL poate preveni cancerul de piele, el fiind absorbit atat din alimente (sau suplimente) cat si aplicat direct pe piele, sub forma de crema. Acest mineral protejeaza pielea de efectele distrugatoare ale soarelui (arsuri), deci este esential pentru a avea o piele sanatoasa si frumoasa. Iti poti lua portia de seleniu din cereale integrale, fructe de mare, usturoi si oua.

Un alt mineral important este CUPRUL. Impreuna cu vitamina C si zinc, cuprul ajuta la formarea elstinei, responsabila cu elsticitatea pielii. Desi specialistii NU recomanda suplimente pe baza de cupru (pot fi chiar daunatoare), cremele care contin acest mineral ajuta la refacerea tonusului pielii.


Al treilea pe lista este mineralul ZINC. Acesta si-a dovedit pe deplin eficienta in tratamentele pentru combaterea acneei, de multe ori acneea fiind cauzata chiar de lipsa zincului in organism. Poti lua suplimente cu zinc (de multe ori le gasesti gata combinate cu vitamina C) sau aplica creme pentru a-ti insanatosi tenul acneic sau care produce prea mult sebum. Tot zincul ajuta la vindecarea mai rapida a leziunilor provocate de pustule sau cosuri. Cele mai importante surse de zinc sunt fructele de mare (scoici), carnea de pui si in general carnea slaba.

Unul dintre cei mai potenti antioxidanti (de sute de ori mai puternic decat vitamina C sau E) este acidul alfa-lipoic (ALA), un acid gras care este produs in cantitati mici de corpul uman si care si-a dovedit eficienta mai ales in tratamentele anti-aging. Ceea ce-l face cu adevarat special este faptul ca poate patrunde atat prin ulei cat si prin apa, ajutand celulele sa se refaca atat din interior cat si din exterior. Mai concret, acidul alfa-lipoic neutralizeaza radicalii liberi, ba chiar repara ADN-ul celulelor, reducand riscul cancerului de piele. In acelasi timp, ajuta vitaminele sa refaca mai eficient celulele afectate de poluare si fum. Mancarurile care contin acest antioxidant sunt spanacul, carnea de vita, brocoli dar se gaseste si sub forma de suplimente alimentare. De asemenea poti aplica creme cu acest ingredient.

DMAE, este un alt puternic anti-oxidant ce neutralizeaza radicalii liberi, anulandu-le puterea de a distruge celulele pielii. In plus, acesta creeaza un scut de aparare, protejand membrana fiecarei celule in parte de razele soarelui si de poluare; ba chiar DMAE impiedica formarea petelor brune de pigmentare datorate soarelui sau inaintarii in varsta. DMAE se gaseste in cantitati mici in creierul uman si poate fi adus ca aport din alimente, in special din peste (somon si sardine) dar si prin suplimente. Pe langa faptul ca este un excelent anti-oxidant, DMAE este folosit ca anti-depresiv, ajuta memoria si concentrarea. Evident, exista creme si lotiuni care contin acest potent ingredient anti-aging.

Ati auzit deja despre acidul hialuronic, ingredient principal in cremele pentru hidratare intensa si in profunzime; acest acid este un nutrient care este "fabricat" de corpul uman pentru a lubrifia incheieturile (genunchi, coate, glezne, degete). Nu de foarte mult timp s-a descoperit ca acesta joaca un rol important si pentru sanatatea celulelor pielii, functionand ca un lipici si pastrand-o fina si ferma. Un alt rol al acidului hialuronic este capacitatea lui de a inmagazina si pastra apa, de 1000 de ori mai mult decat greutatea sa. Din pacate nu exista nici un fel de alimente din care iti poati lua acest nutrient, suplimentele sunt inca in studiu, deci pentru piele singura varianta sunt cremele care il contin.

Acizii grasi esentiali si-au dovedit deja eficienta in tratarea/intretinerea/sanatatea pielii, fiind nutrienti ce ajuta la producerea naturala a "uleiului" din piele. Fara un aport de astefel de acizi, pielea produce un sebum iritant sau poate devani uscata, inflamata, plina frecvent de puncte albe si negre. Solutia, spun expertii, este aceea de a consuma mai ales acizi omega 3 si omega 6; cei omega 6 se pot gasi cu usurinta in farfuriile noaste in mod obisnuit (carne de pui, mancarurile pragatite la cuptor, cereale de tot felul), in schimb omega 3 se gaseste cu dificultate. Sunt doar cateva alimente care contin omega 3 si anume pestele oceanic (somon, sardine, macrou), semintele si uleiul de floarea soarelui. Ca si suplimente cele mai indicate sunt capsulele de ulei de peste, cremele sau lotiunile continand acizi grasi esentiali nu sunt inca foarte populare.


In concluzie, majoritatea vitaminelor si mineralelor sunt esentiale pentru a avea o piele sanatoasa, pentru a o mentine frumoasa si tanara cat mai mult timp. Indiferent ca "lupti pe un singur front" - mancand cat mai sanatos si corect, sau pe toate trei - alimentatie corecta, suplimente, creme si produse de ingrijire, important este sa o faci in mod constant, sa-ti creezi de fapt un stil de viata pe care sa-l pastrezi si la care sa tii de acum in colo.

Sursa: Dana Sota

Miros de mancare in casa? 4 pasi simpli de improspatare a aerului... Mancarea de tip fast-food si dependenta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x