- Marele Premiu de Formula 1™ al Statelor Unite 2024 are loc în perioada 18-20 octombrie. Urmărește LIVE, pe canalul dedicat, în AntenaPLAY
- Emoția unui nou început. Premiera "Iubire cu parfum de lavandă", un serial original, din 31 Octombrie | Joi și Vineri, pe Antena 1 și AntenaPLAY
Celebrii cârnați de Pleșcoi au fost prezenți la cea de-a XI-a ediție a „Festivalului Cârnaților de Pleșcoi” organizată în comuna Berca, județul Buzău.
Oamenii s-au îngrămădit să guste din produsle tradiționale din zonă. Cu toate acestea, nu cârnații de Pleșcoi au fost vedetele festivalului, ci pastrama și mustul.
Cu cât se vând acum celebrii cârnați de Pleșcoi
În ciuda faptului că sunt cei mai căutați cârnați din România, localnicii și turiști i-au cam evitat la „Festivalului Cârnaților de Pleșcoi” de la Berca. Și nu au făcut asta pentru că nu erau gustoși, ci din cauza prețului.
Aceștia au ajuns să se vândă cu 90 de lei kilogramul, conform unei surse. Produsul tradițional din zona Buzăului, cu Indicație Geografică Protejată la nivel european, a fost evitat de mulți în weekendul trecut din cauza prețului.
Citește și: (P) Povestea salamului de Sibiu și alte tipuri de mezeluri asemănătoare
Simbolul gastronomic al Buzăului a fost ocolit la stand, iar oamenii s-au îndreptat către alte alternative, precum pastrama și mustul, dar și brânzeturi și plăcinte de casă.
Pofticioșii au stat la cozi imense pentru a savura preparatele calde, abia luate de pe grătar, iar mulți au luat și la pachet.
Dacă prețul cârnaților de Pleșcoi a ajuns la 90 de lei kilogramul, un kilogram de pastramă se vindea cu 60 de lei. Nici deserturile nu au fost mai ieftine.
Citește și: Rețeta tradițională de cârnați de casă. Cum îi facem suculenți și gustoși
Potrivit sursei menționate anterior, o cupă de înghețată se vindea cu 10 lei, iar o plăcintă cu brânză dulce de casă ajungea până la 20 de lei bucata. Totodată, un pahar de must era 5 lei.
Atmosfera a fost întreținută de Leo de la Roșiori, care a cântat și manele, dar și piese din zona Teleormanului. Petrecăreții au rămas în fața scenei până la terminarea concertului, dansând și fredonând odată cu artistul.
Cum se prepară cârnații de Pleșcoi. Rețeta a fost dezvăluită
Acești cârnați și-au primit numele după localitatea de unde au fost făcuți prima dată, Pleșcoi, comuna Berca.
Deși vechile rețete sunt păstrate încă secrete, ingredientele au fost dezvăluite și au ajuns și în localitățile învecinate, precum Joseni, Rătești, Pleșești, Pâcle, Mănăstirea Rătești, Vifora, Mătești și chiar Buzău.
Potrivit sursei menționate anterior, sârbilor din Berca nu le plăcea carnea de oaie, astfel că au condimentat-o, au afumat-o și au uscat-o bine. Inițial, cârnații de Pleșcoi erau făcuți din carne și seu de oaie. Aceasta era tocată cu barda, condimentată cu usturoi, cimbru și sare.
După care amestecul se folosea pentru a umple intestinele subțiri de oaie. Acestea erau afumate cu lemn de fag.
Unul dintre secretele cârnaților de Pleșcoi este acela că la afumat se folosește lemn de esență tare, fără rășină. Însă gustul incredibil de delicios este dat de carnea în sine.
Chiar și acum cârnații de Pleșcoi sunt preparați după rețetele vechi ale sârbilor. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, rețeta a suferit unele modificări. În prezent, pentru cârnații de Pleșcoi se folosește și carne de vită sau de capră. Însă acest lucru nu a alterat gustul produsului tradițional.
Cârnații care se pot achiziționa din târguri sunt în intestine subțiri de oaie și conțin deseori carne de oaie, de vită, de capră, ardei iute, cimbru, usturoi.