- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei pentru că nu au vrut să renunțe la credința creștină.
În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.
- Sărbătoarea mucenicilor marchează şi începerea anului agricol tradiţional, celebrat la echinocţiul de primăvară.
- Toate gospodinele se ocupă de purificarea caselor. Adică, trebuie stropite cu apă sfințită, pentru alungarea duhurilor rele.
- Focurile care se aprind prin curţi şi grădini în dimineaţa acestei zile simbolizează renaşterea spiritului verii.
În plus, pentru a vă bucura de bunăvoinţa celor 40 de sfinţi, trebuie aduse ofrande - 40 de colaci copţi la cuptor, numiţi mucenici sau brădoşi.
Și dacă avem Ziua Femeii, în tradiţia românească, 9 martie este considerată şi Ziua Bărbaţilor, care trebuie să închine astăzi 40 de pahare de vin, în cinstea celor 40 de sfinţi mucenici. Se spune că vinul băut de Mucenici se transformă, de-a lungul anului în putere de muncă.
Acum, că ați aflat și istoria mucenicilor, haideți să aflați și această simplă rețetă de mucenici muntenesti!
Ingrediente pentru rețeta de mucenici muntenești:
Pentru aluat
- 500 g făină
- 200 ml apă
- 1/2 lingurita sare
Pentru fiert
- 2-3 litri apă
- zahăr după gust
Pentru servit
- 300 g nucă măcinată
- esenţă de rom
- coaja rasă a unei portocale
- coaja rasă a unei lămâi
- esenţă de vanilie
- 1 plic zahăr vanilat
- scorţişoară
Citește și: Rețetă mucenici muntenești. Preparat tradițional de 9 martie
Mod de preparare pentru rețeta de mucenici muntenești:
Amestecă făina, apa și sarea și frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8.
Pune mucenicii tăiaţi pe hârtie (sau într-o tavă), răsfiraţi. Lasă-i să se usuce timp de o oră.
Pune pe foc o oala cu 2-3 litri de apa, cu sare si zahăr – după gust. Când apa începe sa fiarbă, micșoreaza focul și pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat si lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute.
Mucenicii se servesc reci sau calzi (după preferințe, desigur), cu nucă si scorţisoară presărate deasupra.
SFAT: Nu pune scorțișoara în oală în timpul fierberii, va deveni ușor cleioasă.
Sursa: Unica
Clătitele grecești, un deliciu! Tu ai încercat această rețetă?... Nu îți ies gogoșile sau prăjiturile? Se întâmplă din cauza acestor greșeli pe care le faci! ...