Legumele și fructele sunt la mare căutare pe timp de vară. Sunt răcoritoare, gustoase și ușor de mâncat, iar aceste motive îi determină pe oameni să consume aceste produse mai ales în sezonul estival. Totuși, există o categorie de persoane care trebuie să aibă grijă la cantitatea de legume și fructe pe care o consumă.
Este vorba despre care suferă de boală cronică sau avansată de rinichi. Dacă mănâncă foarte multe fructe și legume persoanele cu probleme la rinichi pot face hiperpotasemie.
Un medic a explicat că pentru persoanele cu afecținui la rinichi consumul mare de fructe și legume proaspete poate cauza complicații amenințătoare de viață.
Citește și: Top 10 alimente antiinflamatoare care previn bolile cronice
Pacienții care suferă de boală cronică sau avansată de rinichi trebuie să fie atenți la consumul de fructe și legume. Avertismentul medicului
„În această perioadă a anului alegem să consumăm foarte multe fructe și legume proaspete, în cantitate mare. Cu toate acestea, chiar dacă este un lucru benefic pentru organism, există și o categorie de persoane pentru care consumul de fructe și legume în exces nu este recomandat. Este vorba despre pacienții care suferă de boală cronică sau avansată de rinichi sau despre cei care urmează ședințe de dializă, având în vedere că acești pacienți nu pot elimina potasiul din organism.
Citește și: Adevărul despre pepenii roșii românești de Dăbuleni. Când îi scot, de fapt, piețarii la vânzare
În cazul acestora, consumul mare de fructe și legume proaspete poate cauza complicații amenințătoare de viață. Este vorba despre hiperpotasemie. Acești pacienți nu pot elimina potasiul din organism. Din această cauză, el se acumulează în sânge și poate duce la tulburări de ritm sau la oprirea inimii", precizează dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog în cadrul Spitalului Clinic ,,Dr. C. I. Parhon" din Iași, potrivit Adevărul.
Persoanele care suferă de o boală cronică sau avansată de rinichi pot consuma legume în cantități reduse.
„Un regim bine stabilit poate fi o soluție importantă. Cantitățile trebuie să fie reduse. Astfel, orientativ vorbind, un pacient poate consuma cam câte fructe și legume poate ține în două palme, fiind vorba despre maximum 200 de grame. Cu toate acestea, doar medicul curant poate stabili, împreună cu pacientul, un regim personalizat. În cazul celor care urmează ședințe de dializă, ei pot consuma fructe și legume proaspete chiar în timpul acestora. În momentul în care fac ședințele de dializă, potasiul este eliminat din organism cu ajutorul aparatelor”, a precizat medicul pentru sursa menționată anterior.
Citește și: Când se mănâncă fructele? 5 mituri demontate de specialiști
Florin Dumitrescu spune că nu consumă niciodată ciorbă atunci când mănâncă la restaurant. De ce recomandă să facem și no... Trebuie sau nu ținut ketchup-ul la frigider? Puțini știu răspunsul corect...