Fiecare mușcătură dintr-un pepene pe timp de vară ne răcorește, dar pe lângă asta, fructul este considerat și un superaliment. Pepenii roșii și cei galbeni sunt bogați în nutrienți și conțin o mulțime de vitamine, antioxidanți și minerale, se arată în acest articol.
Pepenii, beneficii și contraindicații. Iată tot ce trebuie să știi, mai ales că e perioada când îi consumăm cel mai mult
Pepenele roșu, de exemplu, conține în mare parte apă - aproximativ 92% -, dar acest fruct răcoritor, perfect în perioada toridă, este îmbibat cu substanțe nutritive.
Citește și: Jeleu de zmeură preparat în casă. Gem delicios, fără semințe
Pepenii roșii sunt bogați în nutrienți și conțin o mulțime de vitamine (A, B6 şi C), antioxidanți și minerale, se arată în acest articol. "Alimentele bogate în antioxidanți și aminoacizi permit organismului să funcționeze optim", a spus Angela Lemond, nutriționist dietetician din orașul Plano, Texas, și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, menționează aceeași sursă de mai sus.
Citește și: Cum se taie pepenele mai ușor. Top 10 moduri simple și rapide
Tot nutriționistul Angela Lemond a mai adăugat: "Antioxidanții ajută la prevenirea îmbolnăvirii și a cancerului. Aminoacizii sunt elementul de bază pentru proteine, iar proteinele sunt utilizate, practic, în fiecare funcție vitală din organism".
Pepenele roșu are un nivelul ridicat de licopen. Licopenul este un fitonutrient uimitor, un compus natural pe care îl găsim în unele fructe și legume, și care contribuie la sănătatea corpului uman odată consumat. De asemenea, pigmentul roșu al licopenului este cel care dă culoarea din interior a pepenilor verzi, dar și a roșiilor sau grepfrut-urilor, scrie aici.
Licopenul e în strânsă legătură cu sănătatea inimii, a oaselor și cu prevenirea cancerului de prostată. Este, de asemenea, un puternic antioxidant despre care se crede că are proprietăți antiinflamatorii, potrivit Victoria Jarzabkowski, nutriționist.
Citește și: Înghețată de banane și fructe de pădure, aromată și frumos colorată
Ca sfat, pentru a maximiza cu adevărat aportul de licopen, lăsați pepenele să fie complet copt. Cu cât pepenele devine mai roșu, cu atât concentrația de licopen e mai mare. Conținutul de beta-caroten crește, de asemenea, pe măsură ce pepenele se coace. "Beta carotenul este un antioxidant găsit în fructele și legumele roșu-portocalii. Ajută la imunitate, piele, ochi și prevenirea cancerului", a spus nutriționistul Angela Lemond.
Sfat: Toate părțile pepenelui roșu sunt bune. Inclusiv partea aceea albă, aflată aproape de coajă
Nutriționistul Victoria Jarzabkowski a mai spus: "Toate părțile pepenelui roșu sunt bune. Există o mulțime de substanțe nutritive în el, per total". Aceasta include inclusiv partea aceea albă, cea mai apropiată de coajă, care conține mai multă citrulină decât carnea, potrivit unui studiu din 2005 publicat în Journal of Chromatography. Acest tip de aminoacid favorizează fluxul sanguin, ducând la sănătatea cardiovasculară, la îmbunătățirea circulației și, potrivit unor cercetări, la ameliorarea disfuncției erectile, se arată în acest articol.
Citește și: Lichior de căpșuni sau Căpșunată. Băutură alcoolică de casă
Deşi s-ar crede că nu are contraindicaţii, medicii susțin că pepenele roșu este, totuși, interzis diabeticilor, persoanelor care suferă de gastrită cronică, ulcer, colită ori diaree.
Cuplul trecut de 60 de ani care spune că se bucură de relații intime de lungă durată. "Începeam dimineața și termin... Vor fi recunoscute doar certificatele digitale Covid pentru trecerea frontierelor la nivelul țărilor UE, începând din 13...